Tuesday, November 20, 2012

Movie best

Assalamualaikum...

Tadi tengah boring2 terpasang chanel Fox Movie 413 kat Astro.. Tertengok cerita Kingdom Of Heaven.. Tak tau lagi cerita die pasal ape, and tengah2 tengok diorang bagi salam sesame diorang and pasal perang kat Jerusalem.

Cerita ni sangat best.. Aku terlepas nak tengok dan cube untuk menyuruh rakan2 untuk mendownload cerita ini kerana baru sekejap tadi buat research pasal cerita ni. Ok cerita ni dah keluar tahun 2005.. Mase tu aku form 3.. Mane la nak tengok movie sangat kan. Or aku jek yg ketinggalan zaman tak tau pasal cerita ni..huhu..  Ok, kat sini ada research and review pasal cerita Kingdom Of Heaven ni ok yg dibintangi oleh Orlando Blooms dan  Ghassan Massoud :)




Tokoh Saladin yang dilakonkan oleh Ghassan Massoud pada “Kingdom of Heaven”
Sebelum melihat dengan baik siapa Saladin ini mari kita sama-sama menghaturkan sedekah al-Fatihah untuknya dan semoga satu hari nanti lahir seorang lagi Saladin baru untuk menyelamatkan kembali Palestina khususnya dan Islam pada umumnya. Amin.  

Salahuddin al-Ayyubi (Bahasa Arab: صلاح الدين الأيوبي / Ṣalāḥ al-Dīn al-Ayyubīy‎, bahasa Kurdi: سه‌لاحه ‌دينێ ئه ‌يووبى / Silhedînê Eyûbî, Bahasa Parsi: صلاح الدین ایوبی, Bahasa Turki: Selahaddin Eyyubi) atau nama sebenarnya Yusuf bin Ayyub (1137 -1193) mengasaskan dinasti Ayyubi bangsa Kurdis di Mesir dan Syria. Di Barat beliau dikenali sebagai Saladin. Dia juga terkenal dalam kalangan Nasrani dan Muslim dengan kebolehannya sebagai ketua dan ketangkasannya dalam peperangan yang disertai juga dengan sifat kesateriaan dan belas kasihannya semasa Perang Salib.

 Industri film barat telah berjaya memaparkan sebuah film bertajuk “The Kingdom of Heaven” yang menampilkan Orlando Bloom sebagai Balian of Ibelin.  Sekalipun telah mendapat kritikan dahsyat dari sebagian besar masyarakat barat, film yang telah berjaya di peringkat “Box Office” ini merupakan satu-satunya film yang telah mengimbangi kedudukan Islam di tengah-tengah konflik Israel-Palestina dan kekeliruan di kalangan masyarakat antara bangsa mengenai Islam.

Filem tersebut juga telah membuat generasi muda Melayu terpegun dengan kehebatan dan kemulian Salahuddin Al-Ayubi sebagai salah seorang tokoh Kebangkitan Islam. Cerita barat ni juga tak menunjukkan Islam tu pengganas dan masa perang ni diorang berdamai secara baik..

Tu la sejarah penting.. Golongan muda sekarang makin lama makin lupa sejarah.. Lepas ni rajin2 la membaca sejarah-sejarah dunia terutamanya sejarah Islam..

3 comments:

Rogayah Suparman said...

Fuhhh banyak hekka buat research ekk.. internet laju sgt la tu.. hahah cite lame kotttt.. aku pon tak penah tgk lagi. sila donlod!!!

liyana said...

haha bnyak la nye research...hohooh..boring dh fb...nk tmbah ilmu lain...hohohoho :p

Anonymous said...

It may be worn it itself or over a new shirt or another [URL=http://www.thenorthfaceoutletstores.net/#968]north face clearance[/URL] due to its relaxed fit. It has a complete frontal zipper that is frequently adjusted depending within the temperature. If it really is too cold, it is often zipped up to the very [URL=http://www.thenorthfaceoutletstores.net/#590]north face jackets clearance[/URL] and is usually adjusted keeping that in mind.