Friday, May 27, 2011

SEM 3

Assalamualaikum..kum..kum..
 Berakhir sudah penderitaan sem 3 ini.. Uwaargghhh...Arghhhh!!!  Straight 4 paper dari hari Isnin ke hari Khamis. Cuba bayangkan.. Bayangkan cepattt macamana deritanya nak study (last2 minit) :) nak kawal emosi, kemengantokkan sepanjang hari..Kelaparan yang sentiasa melanda diri.. Kerinduan yang menebal terhadap keluarga, rakan serta kucing di rumah! Bayangkan nak COVER 15 bab Anatomi dalam semalaman? Pend. Seni Visual KBSR? Sukatan pelajaran Bahasa Melayu yg sentiasa terbayang2 wajah garang lecturer? HUhu. Tak nak bayangkan dah. Tak mahu. Tak nak.. Cukuplah semua mimpi ngeri ni. Bila tido tak nyenyak, tak cukup, makan tak kenyang. Mandi tak basah.. Penat gila beb dari pelbagai aspek!

Sekarang saye sudah 3 tahun belajar di IPG KSAH yang tercinta ini. Ramai kawan-kawan yang ambik diploma semua dah grade... Bestnye diorang semua.. Kalau tak, saye mesti tengah tanam anggur jugak sekarang ni.. Hehehe.. Tak pe.. Lagi 2 tahun setengah saye akan berada di sini.. Tahan.. Tahan... Sabo jek la...huhu.. Bukan ape. Cuba bayangkan hidup di tempat yang sama selama 5tahun setengah?.. Lama gila kan.....dari darjah satu sampai darjah 5 setengah.. Dari hingusan sampai la dah besar n akil baligh!.. Hahahha.. :p

Saye dengan senang hati telah melepaskan jawatan ketua kumpulan bagi 1P3H untuk sem ni. Yela, satu sem sudah la merasa.. Hikhik.. Tak susah pon, cuma kena rajin jek..eyohh :) Nasib la tak banyak masalah yang terjadi sebab kelas kami semuanya baik2 and macam adik beradik. Sayang sangat kat semua...ker?? :) tapi ada la banyak, eh sedikit masalah yg terjadi kan. Tak nak mention kat sini nanti kena saman! Hahah.. Congrates kepada KK baru Abdullah Affan yang sering risau tidak mempunyai ciri-ciri dinamika kumpulan dan juga kepada Nur Shafinaz Ismail PKK Sem 4...Yeay....OOhh tidak percaya dah nak masuk Degree Sem 4...  
AKOOOWTTTT!!

CUTI 3 MINGGU JEK, TAK BEST LANGSUNG.....

SEM 4

PERLU BERUBAH MENJADI RAJIN
PERLU RAJIN MENYIAPKAN ISL YG ......
PERLU PANTAS MENYIAPKAN ASSIGNMENT
PERLU BIJAK MENGURUSKAN DIRI EH KEWANGAN :)

OK..BABAI...SELAMAT BERCUTI :)

Monday, May 9, 2011

a picture tells a thousand words


assalamualaikum..... :)

ok..ari ni kite nk belajar pasal photography ok...jom2..hikhik...bukan susah nak belajar dan juga bukan senang..kena ada minat yang mendalam dulu baru boleh mengambil gambar yang cantik-cantik dan juga berkualiti..hehhe...ok...kamera DSLR sekarang memang senang sangat nak beli..ye la, semua orang kaya sekarang ni...cakap jek nak apa, mak ayah comfirm beli bagi yang berkemampuan...tapi tak minat la tengok orang yang hanya beli untuk berlagak padahal tak berapa reti guna dan hanya guna auto sahaja untuk mengambil gambar....hihihihi ;p

a picture tells a thousand words...kan kan kan....melalui gambar macam2 leh tau,boleh cerita..tak perlukan explanation yg  menjelar-menjelar...sebab itu saya suka menjadi yang menangkap dan ditangkap...gambarnya...hehehhe

niat di hati pon memang terdetik nak beli kan, memandangkan memang saya ni belajar dalam bidang seni jugak, belajar pasal photography....tapi takpe, tunggu ada duit yang merimbun2 dulu baru la beli..hehe...sekarang, saya telah menyonlap SLR kepunyaan kakak sulung saye semasa zaman dia belajar dulu2...cuba compare cara belajar dulu ngan sekarang....dulu lagi payah kan...pakai filem jek...kena tangkap gambo betol2...skarang ni, bila gambar tak cantik, teros delete..ok, saye mempunyai seoarang kawan yang teros delete pas tangkap gambar....laju jek tangan die tu..nak kene babab ni..haip..!...hihihi :p

ok, bila dah berminat dalam bidang photography ni, bukan sahaja kita kena pandai tangkap gambo, tapi kena pandai edit gambo jugak ok...huhuhu....kebanyakan gambo2 yang cantik tu semua edit jek...tak banyak yang original....banyak sekarang software2 yang ade...adobe photoshop, lightroom and yang paling senang nak guna photoscape jek..hihihi...senang woo nak guna...hang tak payah nak pening2 pala nak crop2 gambaq hang kat photoshope, nak main ngan warna...semua ada kat photoscape...ahaksszz... :p

ok..saya mempunyai 2 orang kawan yang suka mengedit gambaw2....safwan suke edit gambo syok sendiri, kalau nak die edit gmbo sendiri memang terer..hehehe... dan fatimah munirah ahmad...heheh...my bfff yang selalu menangkap gambo saye kelihatan cantik,tertarik,bergaye dan macam2 lagi..hihihi..perasan....mun juge mahir dalam mengedit gambo..kalau tak caye tengok gambo ni cepattt...orang vurukss pon boleh kelihatan santekssss....macam ini....





ok...bile dah letak gambo kene la credit kat orang yang amek and edit kan...thanks mun n wan... :) nak cite pasal gambo pasport tu..hihihi..gambo tu ditangkap oleh mun di dinding bilik dan juge diedit latar belakangnya..dan ditambah blusher2 kat pipi bagi merah sikit uolsss! ni gambar utk lecen ite..pas ni abg2 polis tengok lecen i xdek la nak lari2 takot polis dah...dah ade lesen..yeay!! opss...test jpj 16 mei nanti...belagak macam dah dapat..ok,jimat duit woo.. so, belajar la mengedit gambar ye kawan-kawan...kelak tak rugi dan banyak dapat benefits.. :)


kite nak share gambar pre wedding kawen kakak kite...kite suke tengok sebab die edit cantik....tambah dengan belon2 and nampak cam betol2 kak yu tengah terbang..nampak cantik jek kat bukit tu kan..weeeuuu...kite nak credit kat die sebab die susah payah tangkap gambar and edit gambar ni bagi nampak cantik...abg aizat...




Sunday, May 1, 2011

tak suke la cam tu..

kenape die cam tu ek?
kenape die suke belagak sangat kat semua orang?
kenape die suke sgt sembang kemas padahal bukan tau pape sgt pon..
kenape die nak sangat perhatian?
sebab tak dek sape nak kawan ngan die ke?..
frenship tu, bila kita boleh bercakap hati ke hati dgn dia, ade instinct yg sama (bnyak kali tercakap same dlm masa yg sama) , minat yg sama dan juga perangai yg sama..
kawan yg sebenar mampu tegur kesalahan kita, n sebaliknya...pikir2kan lah...
kawan yg sentiasa puji padahal semuanya xbetol, bukan kawan namanya....ok...