Sunday, February 27, 2011

Lempar Batu Sembunyi Tangan!!!

Hati terase sangat sakit hati dan panassssssss jek.....ok...FB saye telah di hack oleh makhluk2 tak tau sape yg rajin2 sangatnye nak mengehack itu ok...HOIII...ko kenape hah nah hack2 aku punye FB?..ape yang ko dapat hah?? ko nak remove, block, delete kawan2 laki yang rapat ngan aku..mesti dah lame ko wat benda ni semua kan sampai la aku perasan semuanya semalam...tapi utk ape kan......Ape faedah semua ni... Ok..Aku tak nak menduduh atau menuding jari kat sesape ok..Tapi kepada sesiapa yang MAKAN CILI, DIA YG TERASA PEDASNYE..n lagi satu, ORG BERAK TEPI JALAN, SAPE NAK MENGAKU!! 

Yang rase tak bersalah tu xpayah la nak 'sebok', yg bersalah tu pandai2 la.. Ok, yg aku pelik camane ko leh tau mamat2 ni semua baik dengan aku even aku jarang komen2 ngan diorang semua??...Ko mesti seseorang yg rapat or penah rapat ngn aku ke hah?..kalau tak ko tak kan tau sape EX BF aku mase zaman hingusan dulu kan and semua pasal aku...emm..entah la..aku tak faham la..nak kate aku ade musuh, tak penah plak aku nak carik gaduh ngan sesape..semua tu tak pernah ok...tak teringin pon nak cari gaduh2 cam budak2 yang tak matang ni...Ok....Andai kata aku tak kenal ko n kononnye ko ni secret admirer aku pon kan, jangan la nak buat camni..kalau nak kenal cakap la...aku kawan jek ngan sape nak kenal aku..ni setiap lelaki yang komen gambar2 aku ko nak delete ape ke halll....tak kan aku nak tulis caption kat setiap gambarr tu pas ni, DILARANG MENGOMEN GAMBAR SAYE KERANA DIKHUATIRI ANDA AKAN DINYAH ATAU DIDELETE DARI AKAUN FB SAYE.. stop being childish la to that PERSON ok...dan kepada yang rajin tu yang mungkin aku kenal kannn.. aku nak tanye kenape ko nak wat camni kat aku?... suka hati la aku nak berkawan ngan sape n now aku sememangnya SINGLE and aku ade HAK nak berkawan dengan siape yang aku nak tak kira la org tu baik ataupon jahat..dah2 la tu..aku tak cari pasal ngn ko xyah la nak cari pasal ngan aku..jangan la nak  PSYCHO sangat...ok fullstop!!

Thursday, February 24, 2011

bilik tebako!

Assalamualaikum..kum..kummmmm....
Tak tau nak cakap perasaan ni lawak or takot..hahhaha...ok...semalam adalah the worst day ever la sepanjang berada di IPSAH ni kan..ehem..ehem....cerita ni berbunyi macam ni....jeng jeng..jenggggggggg...bagi suspender sikit... :P

petang semalam kami semua ade gerko..pukul 3 sampai la ke 5 petang..ok..slalunye habis je gerko kami teros menuju ke kedai Mak Tam untuk menikmati makan malam kami di sana..kitorg dah tak makan kat kedai nasi ayam sebab layanan xberape nak ok...Nak dijadikan cerita, Pengakap habis lambat..Jadi kami menunggu Moon dengan perot yg memberontak lapiaq gila la...Kebetulannya malam semalam ada beday party kat umah our lecturer...sebab tu ingat tak nak makan petang..tapi dah lapo katekan...Tibe2 plak tak jadi makan..hahaha...ape ngarot ni..emm..pastu kami pon balik la bilik.....Balik2 dengan muke lapo gile ni...Pinat masuk bilik dgn muke innecent die bawak megi kari...megi satu jek, xpe la,janji dapat isi perot..Nak masak air gune kettle, secara tibe2....tanpa disedari, api keluar dari plug kettle..Aku, Ekin n pinat dah menggelabah gile la..hahaha...Memang menggelepar, mgglupur kuar bilik dan jerit TOLONG TOLONG..dan bukan API API..hahaha..lawak gile.Takot la nak pergi padam sebab takot meletop ke hape kan.abes la tebakor satu Blog E ni..Memang menjawab la...

Yang Ekin boleh lupe mane satu nak tutup suis besar sebab dah neves sgt...lawak gile..yg lain mase tu tgh menggelepar la and semua keluar bilik..aku jgn cakap la, mmg cuak n neves tapi pane..tau tak pane tu ape?...semua tau kan..heheh...aku leh cakap woi..amek air..simbah ngn air..hahah..punye la cuak sampai terlupe yg mane boleh simbah air..lagi la meletop..bongok betol la..belajo je tinggi2,tapi bongok jugak!

Yang paling lawaknye...EKin n Mia pergi bawak turun Fire Estinguisher...Masing2 dah pane kan...And tersembur sikit  kat luar...memang first time la mrase makan asap die..dah la rase masam..memang terbatok2..huhu...tapi amse dorg sebok nak bawak turun tu...ade sorang kakak ni..kakak senior ngan muke tenang gile x macam kitorg menggelepar cakap kat saye. Tu ha, gune alas kaki awak tu gi padamkan api tu..Baru la terpikir time tu..Ish2...memang la..Aku pon dengan memberanikan diri...Amek kain alas kaki tu gi campak kat api tu..naseb la terpadam..hehhehe....waaaa...Saye la heroin dalam cerita ni..hehehe ;) Pas tu terpadam la apinye....Mane ntah datang kekuatan time tu kan..yela, cam2 barang kot atas meja, ngn laptop, printer ape sume...kalau biar lame la api tu memang cnfirm la tebako habes..cuaknyeeee....takotnyeee..

semua ni amek sbg pengajaran la...jangan sesiape beli barang letrik murah dah pas ni tau!!! peringatan...Dan juga Jangan Memberikan Hadiah Barangan Elektrik murah kepade pengantin baru! Ini kerane kettle tu saye dapat mase kakak kawen...die bagi sebab banyak sgt dapat adiah kettle...wuu takot...cuak tu tak hilang lagii....mmg pngalaman pahit n manis la..heheh....yg manis tu bile tgok dorg angkat fire estnguisher tu..ahahha..tapi kan....serasional mane pon kite kan dalam buat ape2, tapi bile kite sendiri hadapi situasi tu, sometimes kite sendiri tak tau nak bertindak macamane...hmm..Patuhilah peraturan..Bile dah orang xbagi bawak tu, jgn la bawak kettle tu...hang gi bawak pasaipa...haha..dan itula pengajarannye...hehehe..Thanks kepade semua yang berani..terutama kepada KAK ECAH kerana bagi idea, EKIN n MIA sbb bawak turun fire ex, PINAT sbb nampak API dan MUN sbb concern..heheh..Dan juge penghuni aras satu yg same2 cuak..huhu :p



ni la yang terbakar tu..terok kan...takotnyeeee.....kalau biar lame....tak tau la nak cakap ape...wuuuu

nampak tak yg itam tu..tinggi jugak api die kan....cume gambo api jek yg tak de..heheh...tak kan tgh sebok2 tu nak gi tangkap gambo lg.. :)

Saturday, February 19, 2011

Hachiko - Anjing yg setia

  
Assalamualaikum....
Saye nak berkongsi satu cerita dengan semua iaitu cerita HACHIKO...Mesti tak tau kan cerita apa..ok saya nak explain sekarang jugak...cerita ni sekarang sedang hangat ditayangkan di Astro HBO.. so jagan lepaskan peluang untuk tengok ataupun mendownload cerita ini. Memang best gile tapi kena sediakan tisu sekotak ok sebab sedih sangat sampai tersedu2 kalau tengok..hehhee..Dulu2 pernah dengar cerita pasal anjing ni, tapi bila kita tengok sendiri cerita tu, memang bertambah sedih la..lagi2 animal lovers cam saye ni.. :)

HACHIKO ni ialah anjing yang diberi nama Hachiko berbaka Akita Inu dan lahir pada 10 November 1923.Sewaktu berumur 2 bulan, Hachiko dibawa ke rumah Profesor Ueno di Shibuya. Profesor Ueno bekerja di Universiti Tokyo di dalam bidang pertanian. Prof. Ueno suka memangggil Hachiko dengan panggilan Hachi yang bermaksud Cahaya. Nama 'Ko' yang ada di belakang nama ( Hachi-ko ) adalah nama tambahan untuk orang Jepun yang bermaksud "Anak".
Dengan demikian Profesor mengakui Hachiko sebagai keluarganya serta teman terbaiknya. Hachiko menggemari makanan Yakitori (sate ayam). Selama satu tahun lebih Hachiko selalu menunggu kepulangan tuan dia di Stesen Keretapi Shibuya. Hachiko sudah terbiasa dengan menunggu kepulangan profesor yang bekerja di kota Tokyo. Setiap hari mesti tepat pukul 5petang dah ade depan pintu tu tunggu...memang comel gile la. orang2 yang dah biasa kat situ memang dah terbiasa ngan Hachiko ni sebab hari2 datang tunggu tuan die. 
dan....Tanggal 21 Mei 1925, Profesor Ueno terkena stroke ( angin ahmar ) di tempat dia bekerja. Profesor meninggal di Universiti Tokyo sebelum sempat pulang menemui Hachiko. Oleh kerana Profesor Ueno telah mati, maka saudara Ueno, telah mengambil alih tugas menjaga Hachiko.... Hachiko hidup dengan saudara Ueno dan rumahnya terletak beberapa batu dari Stesen Shibuya, tempat kebiasaan Hachiko menunggu kepulangan tuan kesayangannya...
Pada suatu hari Hachiko merasa kesepian, dia lari dari rumah barunya menuju ke Stesen Keretapi Shibuya dengan harapan dapat bertemu dengan tuannya ( yang telah pun mati.... )
Seorang tukang kebun yang mengenali Profesor Ueno yang bernama Kikuzaburo Kobayashi melihat berhari-hari Hachiko yang setia menunggu tuannya yang tak kunjung tiba seperti biasa...Apabila melihat akan kesetiaan seekor anjing kepada tuannya, Kikuzaburo berasa kagum dan beliau selalu memberi makan kepada Hachiko sesuai dengan apa yang diberi profesor, yakitori. Memang sedih time ni. dah la Hachi ni comel, hari2 die datang tunggu, bile dah malam..die pasrah la..balik semula duduk bawah kereta api lama..esok pagi datang balik..tengok jek orang yg keluar dari pintu tu..
Tahun 1928, Stesen Shibuya telah diubahsuai rekabentuknya secara total. Ketika pengubahsuaian stesen itu sedang rancak berjalan, Hachiko telah menyelusup ke setiap kedai-kedai tetapi ianya telah robohkan untuk pengubahsuaian....Namun, Hachiko tetap setia menunggu tuannya dan Kikuzaburo nampak Hachiko selalu dan menunggu di salah sebuah tempat di stesen berkenaan yang masih elok keadaannya. Hachiko ni tunggu tuan die selama 7tahun.. dalam cerita cakap 9 tahun. and tak tahu mana yang betul, tapi yg pasti memang lama gila la...sedihnye bile ingat cerita ni..asyik nak nangis jek..:'( sampai tengahari mata bengkak gila lagi even tengok malam tu nye..hehhe
Ditahun yang sama, ada seorang pengkaji anjing jenis Akita dimana dia adalah murid Profesor Ueno. Dia kebetulan melihat "pemandangan" menarik tentang Hachiko yang pada ketika itu sedang duduk menunggu kepulangan tuannya, yang juga anjing jenis Akita. Dia mengamati bagaimana Hachiko menunggu tuannya di stesen keretapi. Murid Ueno itu mendapat maklumat tentang Hachiko yang setia menunggu tuannya. Dia pun mula menulis artikel tentang Hachiko.
Berita tentang Hachiko pun mulai tersebar di seluruh Jepun. "Faithful Old Dog Awaits Return of Master Dead for Seven Years" adalah berita yang dimuat di harian Asahi pada 4 Oktober 1933. Hachiko pun semakin dikenali dan semakin tersohor hingga seluruh pelosok Jepun.
Tahun 1934 patung Hachiko didirikan di depan Stesen Shibuya. Stesen tersebut yang mengalami kerosakan akibat pada tahun 1948 akibat perang dunia ke II. Hachiko telah mati pada 8 March 1935. Di saat hampir mati, Hachiko masih setia menunggu Profesor Ueno di pintu keluar Stesen Shibuya yang kini dinamakan sebagai PINTU HACHIKO SHIBUYA. Posisi patung Hachiko adalah duduk seperti 70 tahun lalu menunggu Profesor Ueno pulang. Patung Hachiko sendiri kini terdapat 3 buah, satu di Shibuya, Akita serta tempat kelahiran Hachiko Odate. 
So, inilah cerita mengenai HACHIKO yg betul2 menyentuh hati la..memang setia sangat dia kat tuan dia..Sampai dia tua n nak mati, still tunggu jugak...Kalau kita buat baik ngn binatang, dorang pon akan buat baik kat kita balik..Kepada yg tak sukakan binatang tu kan, suka-sukakanlah.. :)
ni salah satu position Hachi tunggu tuan die telah yg berjaya ditangkap

ni keratan akhbar pasal Hachi

dan ini, hero hnsem ini, nilah cerita dia..cepat2 download n tengok..... :) walau seego mane or sekuat mana orang tu, kalau tengok mesti nak nangis gak tau.. :)


dan ini juge...ni mase Hachi kecik2..mase first time jumpe die..

Hachiko

Ini la profesor Hidesaburo Ueno, tuan Hachiko

Tugu memperingati Hachi yg terletak di Stesen Keretapi kat Shibuya. Cam ni la Hachi tunggu tuan die hari2... :'(
Sedih sampai sekarang tak hilang ni...Teringat masa dulu, mase kecik2..tak boleh tengok cerita binatang kena bunuh..mesti sedih n meraung gila2..ahhaha.. :) cerita Lion King n cerita2 pasal binatang la.. :)  So, semua harus tengok cerita ni... :)

Sunday, February 13, 2011

jom menjahit!

Assalamualaikum..

semase cuti yang lepas...cuti raye cina selama 10hari yang hujan tak henti2 dua hari kat Bentong tu,dan banjir tu,tapi rumah saye tak kene tu.. saya menerima beberapa tempahan untuk casing henphone dari classmate saye..cuti dihabiskan dengan menjahit sambil memerhatikan anak-anak berterombe atas kain felt dan juga di dalam kertas surat khabar yg dijadikan sebagai tempat membuang lebihan kain felt..issh2 budak2 ni..suke sangat la die nak berterombe2 depan orang nak jahit..geram betol tau...rase nak gigit jek kepale ngan perot, nasib baik la awak tu berbulu!..sape suruh comel sangat!!

hei budak tecik!! nape awak sebok nak tolong sekali hah! geram nak gigit perot tu! ini budak sangat nakal...suke duduk bawah kereta n kene umpan whiskas tuna baru nak keluar.. budak kuat makan!

ini budak tecik sekor lagi...name die oyin... :) saye pemalu, saye tak suke orang pegang saye. saye suke ikot ape jek abang saye ajak wat jahat, tapi saye manje bile saye sakit..nak dapat perhatian lebih skit!

ni bestfren kesayangan saye order..hanis afiqah..die berasa sungguh teruja dan mahu melompat bile dapat.. :) nak bagi kat kawan2.. :) boleh dijadikan sebagai hadiah mahupun cenderahand/heart..

classmate saye iaitu Kak farah telah mengoder hp casing ni sebelum cuti. jadi saye telah menggunakan warna coklat memandangkan warna coklat adalah warna kegemaran saye!!

Ini pule classmate jugak order.. Kak Yana..nak buat tempat letak duit. malas nak bawak kehulur kehilir beg purse die kan..so ini la jalan penyelesaian die.. :) sungguh lame kak Yana membuat pilihan warna tau..setengah jam lebih!..hehe

ni pulak bahagian belakang die.. :) bunga yang dikait sendiri oleh saye.. :) semuala saye buat..hehehe..riben tu jek bukan k..


monster comel ini adalah kepunyaan besfren saye juge.. mintak nak letak hp baru die ni..tengok la uolss...i xmampu nak beli hp mahal..ehhehe :P

ini kat bahagian belakang..ade name moon gitu supaya semua orang tau itu MOON punye tau!

dan ini..jeng jeng jeng....abag ipar saye yang tolong design kan.thanks Abg Min!!.heheh..ni tag saye,,untuk diletakkan kat plastik nak bagi orang.. ;) anda juge boleh pergi ke blog ini ye kepunyaan isterinya a.k.a kakak saye la! :)

nak cerita dari mule ni..cerita die bunyi begini..adik saye baru masuk asrama..die pakai dat kunci loker..dan kawan2 die teruja lantas mengoder dengan banyaknye untuk diletakkan pada kunci loker mahupun beg sekolah! ramai yg nak couple2..orang ade bf n gf kan..heheh.. suke sangat bile die call kate ramai yang suke n nak order lagi.. :) semua tu rezeki di mase cuti...

dan ini pule dioder oleh senior saye..die nak design yang cam laki2 sikit..hehhe..saye tak reti..wuu..jadi saye wat la monster..sebab saye suke MONSTER comel!!


itu la aktiviti saye di mase cuti yang lepas..untuk cuti akan datang ni bulan 3 nanti,cuti sekolah (untung jadi cekgu cuti bnyak :) nak siapkan pulak tempahan dari kawan-kawan adik..heheh :) memang sakit pinggang la kan, tapi bile kite dah minat nak buat die kan.. kite tak kesah dengan semua tu tauu.. ;) ramai yang order nak letak hardisk..semua tu dalam proses...weekend baru ni tak dapat nak siapkan sebab bz amek lesen...ehem2..tercapai gak wishlist sejak form5! Alhamdulillah...nanti dah siap saye upload ok..sape nak tempah tu jangan la malu2...contact jek saye kat FB or mane2 jek la.. :) ok itu sahaja...bye2........ :)

muke bangga amek lesen wooo...hahahha :p

Thursday, February 10, 2011

cute monster

Assalamualaikum......
jawab la...xjawab dose... :)
(boleh baca secara intensif mahupun bacaan senyap)
 
dah lame saye menerima tempahan sebanyak ini..tapi tak terupdate..dah lame xupdate gambar2 yang dah saye buat..heheheh...so kali ni nak upload gmbo2 cute stuff yg sememangnye comel yang telah dihasilkan oleh saye..hahaha..prasan betol kamu ni yana....bile dah banyak2 tu jadi ketor kepale n mcm xnak jual jek sbb comel sgt..ehhehe :)
semua monster2 ini bolehla diberikan kepada kekasih, tunang, saudara, saudari, sepupu mahupun suami.. tak lupa juga kepada rakan-rakan, guru dan juga adik bradik n ibu dan bapa.. :)
 
Ini adalah telur ye kengkawan...dan juge dikenali sebagai teloq di bahagian utara tanah air..ehhehe :) maklumla blajaq kat kedah kan kena la blajaq cakap kedah...

ini pule adalah couple monster yang telah ditempah oleh sahabat saye,.. ;) omey x...cepat cakap...:)

wahh..pink gitu... :) sayang... u xnampak ke hati i kat luar ni...ni la bukti i sayang u...hatiku hanye utkmu... :)

whale...saye suke yang ini... ;)

ini gigi...ini gigi..gigi saye..gigi saye... ni pon ramai orang suke jugak.. :)
love2 yang disukai ramai... :)

ini monster yg dah saye wat..sumenye couple gitu..monster ni ramai org suke dan menjadikannye sbg profile pict kat FB..bangge kejap..:P muke die comell..hehe. .   
 



       
 
 

the cute stuff

 assalamualaikum... :)

saye sememangnya minat menjahit..kerana mama saya juge seorang tukang jahit..and memang mengalirla darah dalam badan suke menjahit termasuk adik bradik yg lain..so, saye emndaat ilham utk menjahit cute2 stuff yang comel2 ini..ade keychain, hp casing, pendrive n hard disk casing dan sebagainya...ape2 jenis benda la nak mintak buat casing pon boleh..hehehe...mase cuti semester yang lepas, saye telah membuat casing untuk kunci kereta abang ipar saye.. heheh..maklum la cuti2 tak de kerja kan.. so bakat yang ada ni la digunakan untuk menjana pendapatan lebih..ehhehe :)




ini untuk bahagian depan kunci kereta tu....


ni pulak design belakang die...puas jugak memotong logo mazda ni..nampak jugak la serupa kan kan..hehehe
dan ini pule ialah pendrive casing saye... :) senang bile ade ni...xdek la letak merata jek pendrive pas tu mula la mencari kat mana kan..saye ade pendrive 2 gb jek...wuuuuuuuuuuuu
dan ini pule..jeng jeng jeng..bahagian belakang die...ade nama YANA dan ini adalah kepunyaan saya ok...andai kate kalau hilang dalam kelas kan, senang nak tau sape punye...huhu


ok..itu sahaje..banyak lagi nak upload ni...ehheheh...sape nak tempah sile2 la...tempah yang casing pendrive tu..heheh..xmahal pon...harge berpatutan... :)