Monday, January 24, 2011

hepy anniversary

Assalamualaikum.. ;)

CINTA...apa itu CINTA!! (bagi menyala2 membara2 mata korang baca apa tu CINTA..hehee...ececceh....bukan lagu C.I.N.T.A K.I.T.A...sebut dalam hati cepat or pasangkan liter sambil nyanyi mendayu2 lagu cinta kita..hehehe.. setiap orang mempunyai pandangan yang berbezakan mengenai cinta...ape yg saye dapat dr mr google ni and saye terjumpe maksud cinta sebenar...ini antara kata2 yang saya suka la nak berkongsi.. :)

Cinta datang kepada orang yang masih mempunyai harapan, walaupun mereka telah dikecewakan. Kepada mereka yang masih percaya, walaupun mereka telah dikhianati. Kepada mereka yang masih ingin mencintai, walaupun mereka telah disakiti sebelumnya dan Kepada mereka yang mempunyai keberanian dan keyakinan untuk membangunkan kembali kepercayaan.

ok..cinta tu datang dan pergi kan.. jangan takut bila cinta tu pergi..jangan pikir nanti kamu takde pengganti, xde sape nak kat kamu...jangan risau..Allah tu maha kaya, semua orang dah tercipta pasangan masing2.. :)

Sungguh menyakitkan mencintai seseorang yang tidak mencintaimu, tetapi lebih menyakitkan adalah mencintai seseorang dan kamu tidak pernah memiliki keberanian untuk menyatakan cintamu kepadanya.

ini saye penah rase..rase die tak manis..tak jugak masam...bak kate orang rase yang pahit la.. ;) adat la tu kan..memang entah la nak cakap...orang yang rasa jek die tau kot... :) dalam erti kata lain..saya pon tak faham ape tu cinta..ehhehe...

ok..tujuan saye menulis mengenai CINTA ini...adalah kerana seorang sahabat saye akan menyambut annyversary diorang tak lame lagi.. so, die menempah design nak bagi kat kekasih hati kesayangan die..heheh.. die nak frame kan nanti, buat kenang-kenangan kan.. so sweet...jeles2.. :) so, saye menerima tempahan die dengan hati yang amat terbuka... bila dah siap dan bagi kat die, die seronok sangat,,,saye pon seronok sebab bile kite buat elok2 and hasil tangan kita orang puji dan excited tengok, rase terharu sangat... :)

jadi, di sini saya nak mengucapkan hepy anniversary... ;) bukan ditujukan pada diri sendiri...nak anniversary ape lagi kan...hepy anniversary ni ditujukan kepada fara and farid..tapi lambat lagi la...11februari nanti...anny yang ke setahun...syoknye tengok orang bercinta and bahagia kan.. :) xpe2..masih panjang dan lame lagi nak pikirkan soal cinta tu...baik kite fikirkan family and belaja dulu..barula soal cinta..kan kan kan..bagi saya la..cinta ni ade kebaikan dan keburukan kan..so depends on orang2 tu sendiri ok.. :) tak salah nak bercinta dan tak salah nak menyingle..heheh :) dan saya telah ditag oleh cik amy masuk contest cinta pertamaku..ehhehe..saye pon tak tau nak tulis ape la...patotnye bagi kat orang yg tengah bercinta la.. :) saye enggak tahu dong...karang tulis2 kang ade yg trase hati plak...ececceh..konon ade bf ramai...hahaha :p ok babai...




HEPY ANNIVERSARY FARA N FARID
semoga bahagia sampai bile2...jangan lupe jemput kenduri nanti.. :)


Thursday, January 20, 2011

bye2 oyeo.. :(

oyeoo......sape oyeo tu?..nape ngn die tu?..comel sgt ke die tu?..yes..dan ya!! oyeo adalah makhluk ciptaan Allah S.W.T yg sgt comel....oyeo tu adalah kucing belaan kami sepanjang di IPG KSAH ini...dulu oyo kecik jek..sekarang dah besar...mestila dah besar kan, takkan la budak tu kecik camtu jek...hrmmm....kejap lagi oyeo akan balik ke Kuala kangsar...ok, saya akui sememangnye susah ank menjaga/membela kucing kat sini...nanti nak balik payah nak hangkot sekali kan...lagi2 saye ni yang duduk jauh di pantai timur...so, cuti sem yang lepas oyo telah dibawa balik oleh sahabat saye ke rumahnye..dan oyo selesa berada di sana..wuu...bile 1st time jumpe die ari tu, tekejot sangat sebab die dah besar dan xberape nak comel sbb die separa besar,,hahah,,baru nak jadi remaja..ehhehe...

nak dijadikan cerita...kerana begitu banyak kucing2 yang tinggal di IPG KSAH dan paling ramai di blok kami, ramai la yang menyatakan ketidapuasan hati kenape ade kucing kat sini...die e ek merate la..ade orang allergic la xboleh nampak kucing..tak boleh kena kucing la...eee..geramnye...hmm....so nak buat camane kan..terpaksala bawak balik oyo ke kuala kangsar sebelum mereka2 semua ini akan dibuangggg........:( ahad ni dorang semua nak kena buang..sedihnye tak dapat nak selamatkan beberapa ekor kucing lagi..lagi2 ade sekor kucing yg bernama "makcik" yg baru beranak 6..hahha..banayk gile kan..die duduk dekat blok lelaki..mase die pregnant dulu, makan banyak gile...dah la mulut bsing..tula buat org geram kat die...die yg selalu menghabiskan makanan2 kucing lain..tengok2 anak sampai enam..mane x lapornye..huhu..

so kepade kuceng2 lain yang xboleh nak selamatkan............saye mintak maaf....wuuuuuuuuu....makcik, ank makcik 6ekor,snoopy,mamy,bunny,kentoi,wan berani dan juge blacky...:'( semoge korang bahagie kat tempat yang akan dibuang nanti....wuuu sedihnye...mesti sunyi jek blok nanti dorang semua dah xdek...:( tak dapat nak main2 dan ngn kucing yang boleh dijadikan sebagai pengubat stress!! dan pengisi mase lapang...:'( bye2 semuaaaaaaaaaaa..byeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...:'( slamat tinggal....sedihnyeeeeeeeee :'(

oyo..mama sayang oyo..jangan nakal2....jangan demand2 nak makan mahal....jage perangai tu..jangan wat kuceng2 lain menyampah ngn prangai kamu tu...kena pandai bawak diri kat umah orang..kamu tu dah bukan pwincess dah...jgn kencing kat tilam org...jgn eek merata2..dah busuk taik kamu tu.:'( igt pesan mamaaaaaaaaaaaa....byeeeee....:'(

Tuesday, January 18, 2011

crochet clips

Assalamualaikum....:)
Hari ni kan...saye nak berniaga..huhu...dah lame memendam keinginan nak berniaga tu...biasela, segan, malu, dan sebagainya..tapi bila pikir balik buat ape kite nak malu kan...kalau malu tak jalanla bisness kite tu gamaknye...huhu...ok...sebelum ni saya menjual keychain2 gemu lagi comel dalam pelbagai bentuk yang menarik...sesiapa yang nak masih lagi boleh membuat tempahan... jom tengok blog ni... :)cute stuff.. kepada sesiapa yang nak, boleh lah add facebook saye dan komen or mesej saye ok? :) begitu juga dengan crochet clip ni kan... sebelum ni kita asyik pakai riben jek kan..ade yang kecik sangat pakai pon tak nampak..ada yang besar gedabak kan..nampak sangat pulak...so, saye datangkan kamu semua dengan hiasan pada shawl yang agak rare iaitu crochet hair/shawl clips..yeye.....;) jom la kite wat tempahan dan pakai..ape lagi... boleh pakai pergi kelas, pakai nak pergi dating ke, shopping, nak pergi pasar ke..nak bersiar-siar kat central square ke..hehehe..sebelum ni kan saye ni memang suka warna-warna yang terang ni..tapi jarang saye nak pakai baju2 yang warna warni ni...tapi kan lama kelamaan semua tu tak kesah..dah memang trend sekarang berwarna warni...engkau nak pakai baju pink shawl hijau pon orang tak boleh cakap apa..itu hak kita sebagai wanita untuk berfesyen..ehhehe...kita kena berani menggunakan warna2 yang terang supaya dapat menyerlah dikhalayak ramai..oppss...huhuhu :P so hairclip ni dapat membantu anda,,jeng2..jangan malu2 nak pakai..memang la kita akan tengok orang lain pakai,..dalam hati kate ee comelnye...kadang2 menidakkan, eeee wat ape la orang tu nak pakai ribbon2 tu.. (padahal jeles sebab die berani pakai dan die nampak comel, tapi sbb jeles kan, tu cakap camtu..) so, never say no..:) kena beani okey kepada wanita, gadis remaja di luar sana.. saye memang selalu pakai kan mengikut keadaan la jugak..bila tak pakai tu cam tak nampak seri pulak..cam dull jek..cam xberwarna jek hari, hari tu..huhu..semua clips2 ni dibuat sendiri oleh saya bersama pemegang saham terbesar iaitu kakak kesayangan saya dan sister kesayangan saye..;) kami semua menjalankan perniagaan berasaskan handmade kerana kami sememangnya suka menjahit, minat akan seni dan colour2 yang cantik dan happening..hehe :)
macam2 warne ade..jom pilih nak yang mana satu...


tak kecik dan tak besar..saiz yang bersesuaian...:)



ade banayk wana boleh pilih dan juga korang boleh pilih nak warna apa..nanti saya boleh buatkan..;)


orang sekarang ramai pakai ribbon kan..ape kate kite tukar pulak pakai sepit yang berwarna warni ni..belum cuba belum tahu... :) belum pakai tak tahu...wuuu :)


boleh diapkai denagn selendang gipsy yang kosong..kalau pakai sepit boleh menimbulkan kontra disitu dan boleh dikatakan agak menarik perhatian dan lebih menonjol dan berseri...:)



ok..dan juga boleh dipakai di bahagian tepi shawl..bukan hanya pada atas saja kan..nanti saya akan buat pin juga..tunggu...;)
sesiapa yang nak sila add facebook saya dan hantar mesej dan juge komen di bawah ok.. :) order anda amat diperlukan..hehehe...



saye
akan sayang pada sape2 yang beli clip2 ni...:)
ok..selamat membeli dan memilih....bye2.. :)
harga berpatutan..hanye : RM3.50


Monday, January 17, 2011

seribu

assalamualaikum...:)
hehehe..saye berase teruja kerana sebanyak seribu kali blog saye telah dilawati oleh org ramai..hohoho...:P yang buat banyak tu pon sbb diri sendiri yg slalu tengok..hehhe...tapi ni adalah seribu...tu pon nak kecoh..org lain lagi bnyak xkecoh pon..hahah...tapi xpe...jumlah seribu bagi saye dah banyak utk org2 baru dalam dunia blogger ini...:) (sbenarnye 997 jek, tapi diri sendiri yg psiko tekan smpai 1000) ahhahaha :P ok...babaiiii.... :)

Friday, January 14, 2011

gigi besi!

assalamualaikum... :)
ari ni tibe2 saye nak tulis pasal pendakap gigi, braces dan juge gigi besi..hohoho :p
ok..ape yg saye nak ceritakan di sini ialah.... saye penah memakai braces sewaktu umur saya 14tahun dahulu.... :) hahaha...tapi kan......maklumla...zaman skolah kan...mestila malu bile pakai tu....takot kene ejek la..nak senyum pon slalu kene cover..memang tutup mulut jek la nak cover kn...xnak bagi nmpak..kalau org nmpak segan gile beb!! :P xtau nape..skarang saye trase menyesal kerane xpenah tangkap gmbo pakai braces lgsung! langsung ok..faham x..ahhaha...patotnye ade la utk jadi kenangan kan...hmm... tu la...sape suh malu lagi kan...dah xdek...

pngalaman pakai gigi besi ni kan...hahah..lawak sgt..saye baru jek pakai mase tu, dah tertanggal satu braces tu...punyela takot dokter marah...dah la baru pakai..ganas betul..pegila wat appoinment..dah kene marah...tula..makan lg keras..dah tanggal..selepas kejadian itu, beberapa bulan lepas tu tanggal lagi..n due kali jek penah tggal..:) ok..saye ni suke makan tebu..ok TEBU..tapi bile dah pkai braces mane la boleh..nak mmpos ke ape..memang tetanggal la sume braces makcik..huhu..dan juge mangga mude..thats my fevret..:P tapi still nak makan n kunyah seselow yg mungkin la... mule2 pakai mmg sakit..yela, gigi nak beralih kn...makan bubur jek..bibir pon bengkak n banyak kene ulser..lame2 saye dah ok dan boleh membiasakan diri...hoyeayy!! :)

saye memakai braces berwarna kelabu, xdek la nmpak sgt kan bile snyum...xnak kntoi ngn org..hahahha...sye igt lagi...mase tu tgh cintan monyet2 kn..ade a sorg pmpuan ni, die cakap abes la yana..nnti kene tinggal sbb pakai braces...dah xcntik...(padahal die jeles nnti gigi saye lg cntik dr die) n die pon minat kat mamat tu..nak hamek la ko. hehehe :P so hasilnye memang memberangsangkan la..dan gigi i semakin cntk uolss :P saye pakai mase form 2 dan bukak mase form 4..lame gak la kan pakai tu...heheh...xdek gmbo langsung tu yg sedih tu...skarang barula braces tu menjadi trend...ramai artis pakai.. Shahir af8, nana, hanis zalikha..heheh :p fatin liyana..ella n ramai lagi la...dulu time saye pakai xdek plk la org2 nk pakai sgt....dah kadi pemalu sgt...wuuuuuuuuuu :(

dan..jeng2...saye nak cerita satu cerita lawak ni n xsemua org tau..hahaha :p sebelum saye pakai braces, saye dah pakai satu braces ni, jenis ape entah..saye pon xtau...die leh tanggal2 n ade mase kite kene ketatkan sendiri..die bg la bende tu skru yg leh ketatkan kan....kalau nak makan payah gune bendealah tu..nanti terlekat2..xsuke..dan saye jadi seorg yg kurang makan diwaktu itu..:) yg lawaknye nk cite kat sini ialah pada suatu hari....saye pergi berkelah bersama keluarga saya..apabila berasa lapar, saye telah naik kedarat dan membuka braces saye lantas diletakkan diatas peha saye utk menjamah makanan tersebut.....dan tengah leka makan, saye pon kecebommm...terus masuk dalam air dan berenang kembali...tgh2 main2 air tibe2... "Ya Allah, braces!!" ape lg..mnggelepar la mencari dalam air..mama yang xmandi pon terpakse turun dalam air mencari2 di manekah braces saye itu..hahahaha...seteolah beberapa jam mencari akhirnye,,,,tak dapat jugak dijumnpaiiii..nak wat camane..xdek rezeki...dah kene marah ngn dokterr...heheh..itu pasal la saye kene pakai braces yg xleh cabot2 dah...hamek engkaw...sape suh tak jage betol2..huhuuh..itulah kenangan manis saye mase memakai braces...:P

APA ITU BRACES...
# Pendakap gigi atau nama saintifiknya, orthodontic braces atau brackets digunakan dalam bidang pergigian untuk membantu membentuk semula permukaan gigi yang tidak rata.
# kena penjagaan gigi yang agak rapi iaitu gosok gigi selepas mkn,bangun dan hendak tidur untuk elakkan makanan yg tersangkut membiakkan bakteria dlm mulut.
# menggunakan berus gigi yg special untuk berus celah2 gigi..dan juga ubat kumur
untuk elakkan mulut berbau..floss pn penting gak taw
# kena g follow-up untuk pastikan kedudukan gigi dah ade perubahan
# kena gak mkn makanan yang seimbang dan berkhasiat
#janagn makan benda kerass!!

HUKUM memakai braces...leh tgok kat sini...:)






wahwah...colourfull gituw...xmaw la bnyak2 kaler kn..sakit mate nk tengok nnti..nnti org asyik dok tengok mulut kite jek..hehhe



boleh pilih nak warne yg mane..cepat2...hehehe :p comel kan kaler2 die..saye punye kelabu..:P



dan ini fatin liyana..blogger terkenal uolls...die pon pakai braces ok..:P comel jek..saye jek xcomel pakai...wuuuuuuuuuu


dan ini retainer,,,dipakai lepas cabot braces...xnak bagi gigi teralih dah...:)


dan sekarang tengok la gigi saye...saye mampu tersenyum hingga ke telinga tanpe malu2 lagi....yeay!! leh senyum nampak gigi..ehhehe :)

Saturday, January 8, 2011

gile membuat header

Assalamualaikum...

hehehe...dua hari cuti (jumaat dan sabtu ye bagi negeri KEDAH, KELANTAN dan TERENGGANU) ni dihabiskan dengan membuat header jek kejenye..tak tau la nak jadi ape hang ni yana..ish2...tak pe, minggu first ni keje tak banyak lagi pon..hehe..so kita kena praktikkan skill photoshop kita yang dah laem ditinggalkan sejak sem 3 dulu...naseb baik la ingat2 lagi ape yang telah diexplore selame ini..hari ni saye rase rindu lagi kat family..jadi untuk menghilangkan rindu tu memang saye asyik mengadap laptop jek la kejenye disamping boleh melihat gambar2 family kat desktop background..hoyeayy!! :)




HEADER 1

ini header yang pertama..header ni melambangkan kehidupan remaja yang suka akan semua benda baru,fesyen dan bermacam2 lagi..konon2 gambar bangunan kat blakang tu menggambarkan kehidupan di kota la yang diimpikan remaja2..huhu...tapi saya tak pon sebenarnye....saye suke duduk kampung(xla kampung sgt) yg nyaman,janji ade family n kawan2 yang sentiasa ada untuk saya.. :)saye sukakan warna yang berwarna warni..sebab tu semua header saya warna warni...melambangkan kegembiraan,kebahagian, kenyamanan,kegirangan...semua la yang hepy di dunia ni..:)




HEADER 2

ok..ini header kedua yang saye buat tadi..hehe..sememangnye saye peminat kucing yang tegar..memang saye gilekan kuceng sangat2..dan sememangnye banyak entry semuanya pasal kuceng...kerana kuceng tu makhluk Allah paling comel..heheh.. dan tibe2 haritu saye nak sangat jadi veterinar..hahha...tula,sape suh bengong blaja dulu dah xdapat jadi vet..padan muke engkaw..xpe..jadi cekgu pon salah satu cita2 saye..hehhe :)





HEADER 3

header yang ketiga ni saye gunekan gambar2 monster..sebab monster itu amat comel..monster yg comel la..bukan yang takot2 cam raksasa dalam atromen tu..yang tak comel tu..yang slalu kene hantar jauh kat planet lain ngn ultramen..hehe..dan monster ini juga dijadikan ilham utk saya membuat keychain felt.comel2 tau..:P gambar monster ini merupakan layout yang diambil dekat myspace saye..sekarang myspace dah lame xbukak..heheh...dan ditambah juga dengan gambar syok sendiri saya..ahaks...i loike...:P




HEADER 4

dan ini header terakhir yang juga telah digunakan oleh saya sekarang..heheh :) colourful gitu..:P i like...warne warni ni menjadikan otak saye berwarna warni juge..aktif jek nak wat pape...hehe..sbb tu kite kene tgok benda yang berkaler..ehhee..tp warne coklat still la dihati...banyak baju coklet, beg, sliper n semua la..heheeh :P

ok...itu aje..dh tak larat nak wat header banyak2..nnti saye akan bertukar2 header kalau dah boring ngn header skarang ni...ok itu aje..babaiiiii ;) pas ni nak tukar header yang mane ek..any suggestion?? :P

Friday, January 7, 2011

header baru

alhamdulillah...Yeay!! berjaye menyiapkan header baru..ehhehe....asyik tgok header org lain jek cantik kan.....so ape kate kite sendiri yang buat kan..baru puas hati nak design camane..hehhe :)

mmg agak mncabar wat header ni kerane......ye kerane tadi tengah syok2 buat, terlupe nak save dan akhirnye photoshop not responding...waddafishh...memang letih gile nk mengecrop segale gmbaw2 kuceng di atas...maklumla dah lame tak usik fotoshop ni..hehehe...tak asah skill org kate kan..hehe :)

dan akhirnye berkat sabar dan jatuh bangun kembali tanpa bantuan org ramai...terhasil juge hasil yang boleh dikatakan agak memberangsangkan(yeke?prasan betol) dan puas hati la..heheh :) hari ni cuti dihabiskan dengan buat header, tengok gambaw family dan kuceng2...uwaaaaaaaaaaa...rindunye..nak nangessss...
nak balik....2,3 hari ni homesick gile...aritu saye berjaye xmenumpahkan walau setitik air mate mase satu family hantar saye balik sini...tapi skarang mmg asyik nak menitik jek air mate rindu kat family.....terlampaula rindu sesangatttt...:'(

Monday, January 3, 2011

hoyeayy

adakah dah terlambat nak mengucapkan selamat tahun baru?..ehhehe :)
so dengan ini, saya Norakma Liyana Binti Mohamed Salleh ingin mengucapkan Selamat tahun baru 2011..hoyeayy!! :) tahun ni sudah berumur 21 tahun..dah tua ke tu?..xla,,,muda lagi la..:p tahun baru disambut dengan family tersayang di Penang.. rombongan 3kereta hanta balik Kedah..ngalahkan orang nak betunang..heheh...sronok sgt family ank hantar..bukan slalu dorang nak datang...yela..jauh kot dari bentong ke kedah...thanks sangat sanggup hantar berbatu2 demi anakmu yg baik ini..ecech...kalau hantar belajar jauh2, still bdoh jugak xtau la kan...menghabiskan boras je..so kene menghargai jasa dorang hantar jauh2 blaja supaya jadi org yg cemerlang..amin... :)

banyak sangat benda yg terjadi,berlaku pada tahun lepas...sedih,hepy,sronok,gembira, suka, semua la (padahal same jek) hmm...cuti sem berjalan dengan banyk menghabiskan masa dengan family tersayang dan anak kuceng yg sngguh comel lote.. (ODY n OYIN) pengubat kepada OYO yang dijaga oleh mun semasa cuti.. 1st time jmpe kuceng yg suke mrajuk..ape la ODY ni..kecik2 dah pndai mrajuk ikot tuan die..dan berjalan bersama rakan dan keluarga....:)

hmm...ape yg sedih sem lepas adalah pointer jatuh dengan terok...amat sedih dan hanya mampu termenung.... 3.59 ke 3.46..adoii....apekah ini semua...uwaaaaa...mase dapat tau tu teramat sedih sangat..tapi nak wat camne...tu la sape suh xblajo pandai2..xpe..sem baru ni kite kene buat azam baru n hope mampu tercapai...

Dan ape yg mengejutkan ialah saya dilantik menjadi KK (ketua kumpulan) utk sem ni..sngguh tidak percaya..mampu ke nak pgg jawatan tu..cam susah jek..hmm..yela..nak jage hati banyak pihak...terpaksala membzkan diri..tula selama ni dok bersenang lenang jek...cakap jek banyak..sem ni hamek kau..pandai2 la nak menguruskan organisasi kelas supaya menjadi lebih teratur..hehehe...Insyaallah boleh dengan bantuan rakan2 seperjuangan..(kenape ayat kali ni skema sgt??)

Dan juga hari ni saya rase sedih sangat selepas mengetahui berita kematian MARU,BUBU dan SMELLY..dah lame xnanges pasal kuceng mati xtau nape kali ni rase sedih teramat...sebab BUBU n MARU mati sbb keguguran...uwaaaa...tula KENTOIII,rogol lagi MARU tu..die dah la kecik lagi..xmatang lagi nak mengandungggg...hmmm..

so hari ni 3 JANUARI 2011 saya akan berubah sedikit demi sedikit menjadi SEORANG yg

> baik hati...hehhe
> rajin gile (xnak tangguh esaimen dah,cukup la penderitaan yg dialami)
> penjimat..xmo boros2.. (mkn sehari sekali alang2 berdiet) ^_^
> amek lesen motor la wehhh!!!!
> peramah dan ringan molot :p
> jadi KK yg berdedikasi
> dan sentiasa bertenaga dan bersemangat dari hari ke hari...HOYEYAYY!! :P




uwaaaaaaaaa...sedih... :'( jgn ditangisi yg dah xdek...:'(




pengganti..hehe...ODY n OYIN... :)



adekah muke ini mampu membuat sebarang perubahan?...mampu diharap utk memikul tugas2 yg akan diberikan?...akan dibuli,dicaci mahupun dicemuh?? hohoh..kite nntikan.....zassss... ^_^