Tuesday, December 27, 2011

cute stuff :)

Assalamualaikum..

Ok.. Ini adalah aktiviti aku sepanjang cuti semester ini selain memasak, mengemas berjalan dan lain-lain. Hekhek...

 Muke kusyuk tengah memotong happy bird yg berwarne turqoisee :)


 Happynye burung2 ni.. Tak nmpak marah pon.. Hehe.. Akak aku la suke nak buat bebird ni.


 Ni antare LOVE yg dah siap yang ditempah oleh kawan Kak Ayu.
Sedia untuk dijualll... :) 


 Ni antara button box kesayangan aku. 
Mane button yang comel2 aku simpan sampai sudah tak gune.


 Ini budak sedang buat break dance. Hehe. Doakan Adam selamat masuk darah ari ni.... Amin..

Thursday, December 22, 2011

my cuju :)

Assalamualaikum...


Hari ni berasa amat gembira kerana pointer naik tinggi untuk sem ni.. Aku membayangkan menurun. Naseb baik la. Dah rejekik.. ramai jugak classmate aku naik meninggi2 sampai dah terkawal. hehe.. Ok, sem depan kene blaja rajen2 lagi nak dapatkan pointer lagi tinggi3.. 

Ok, nak cerita pasal moto. Satu hari yang tenang, tibe2 Abah cakap nak bagi moto hantar pergi Kedah. Rase sangat seronok dan teruja, yela. Sem depan dah duduk rumah sewa. Payah kalau tak de transport. Moto ni dah pakai hampir 8tahun. Dah kene lenyek, lanyak dengan abg2 gue..hehe.. Dok berulang KL - Bentong jek. Sebelum ni abg aku ni yang dok lenjan sebelum beli moto baru.

Jadi untuk menghilangkan rase bersalahnye, die pon telah make over moto ni jadi lebih cantik dan elegan. Elegan ke?...hekhek.. Abg Nono berserta rakannye Onion( Bawang) telah membuka dan menyepray cover set die. Boleh tanye aku nak buat wane pink ke?.. tak nak guehhh... Mengamok Pak Leh moto jadi wane fink.. Hehe..

Setelah di baiki, di spray, ditampal sticker baru... Akhirnyaaaa.... Cam moto baru dah jadinye.. Abah yang seronok.. cam tak sanggup nak bagi jewkkk... hehe.. Dulu takde la buruk pon.. Cume biase la, dah 8tahun kan.. Tau2 jek la camane calar2nye..
Ni gambo sebelum, lepas bukak cover set.
nampak tak keychain name sape tu... Hihihi.. Aikoooo :p



ni bile dah siap. hehe. Semuanya DIY.. :) Xyah nk buat2 gi kedai.  
Thanks to Abg No serta kawannye dan juge Abah sebab bagi Yana moto ni.:) Yana janji jage elok2, tak bawak laju2 and tak selalu berjalann.... 
hehehe :)

Tuesday, December 20, 2011

Berbelit lidah

Ok.. Bile bace entry dari blog ni, teringat Ikin n Safwan yang tak abes2 try nak sebut laju2 kan kan..huhu... Nah amekk..Cakap laju2 sampai boleh...Nak tengok boleh cakap tak dengan pronunciation yg betol.. :) Munirah, tibe2 teringat wajah buruk Kim Jong Kook kene angin mase dorang kene buat task pasal ni..Hahahaha


Peter Piper picked a peck of pickled peppers.
Did Peter Piper pick a peck of pickled peppers?
If Peter Piper Picked a peck of pickled peppers,
Where's the peck of pickled peppers Peter Piper picked?

She sells seashells by the seashore.
The shells she sells are surely seashells.
So if she sells shells on the seashore,
I'm sure she sells seashore shells.

Red lorry, yellow lorry.

Which wristwatches are Swiss wristwatches?

How much wood would a woodchuck chuck
If a woodchuck could chuck wood?
He would chuck, he would, as much as he could,
And chuck as much as a woodchuck would
If a woodchuck could chuck wood.

Many an anemone sees an enemy anemone.

Freshly-fried flying fish.

She stood on the balcony,
inexplicably mimicking him hiccoughing,
and amicably welcoming him home.

Imagine an imaginary menagerie manager
imagining managing an imaginary menagerie.

A skunk sat on a stump and thunk the stump stunk,
but the stump thunk the skunk stunk

Ok.. Jangan sengan silu nak cube try... (^_0)

Saturday, November 26, 2011

Kenduri sushi

Assalamualaikum... :)


Cuti ni aku asyik nak hapdet pasal makanan jek..haha. Maklumla cuti2 ni makan jek kejenye membesokan pungkok.. Hihih. Ok, dulu aku tak la berape nak minat makan sushi.. Tapi lame2 tersuke, lagi2 memang dok layan Korea sekarang.. Kene la minat jugak makanan diorang, lagi2 seaweed.. Sangat best la.. Hahaha..

 Ok, tadi pergi Jusco nak beli barang2 buat sushi.. Bila dah puas dok cari barang, tengok2 beras nak buat sushi boleh takde..boleh bayangkan tak sebesar2 Jusco xdek stok dah berasnye. So disebabkan berase sakit hati, kami pon telah memborong sushi2 dengan banyaknye sampai tak lalu nak makan..Heheheh.. 


Sedapnye.. Yela sebelum makan semuanya sedap.. Nyummeyhhh



Ini la dikatakan kenduri Sushi :) 
Rambang mate sebab warna2 dia menarik. Hehehe



Amacam.. Rase teruja tak nak dapatkan sushi sekarang? 
Dapatkan di pasaran sekarang..Wawawaw :p



 Hehe.. Saje bg gambo ni besawww... Punyela rambang mate semua nak ambik, hah ambik.. Memang tak abis..
 Pilih cepat.. Pilih..

Monday, November 14, 2011

barang gebu2

Assalamualaikum.....

OK..apa itu barang gebu2? Nak tahu tak?.. Hekhek...barang gebu2 itu adalah..jeng jeng jengggggg...

 ok.. Ini lah barang2 gebu itu.. Cuti Deepavali hari tu dihabiskan dengan menjahit keychain2 ni.. Banyak sangat tempahan sampai tak larat nak buat. tapi ni larat lagi sebenarnye.. Heheh :) Tulisan2 ni ada depan ngan belakangnya tau mengikut permintaan customer :) Foreva gituw!


 Ini jumlah kesemua yang telah dihasilkan. Tak termasuk dengan belakangnya lagi.. T_T
ps : Saje nak tayang kain polka dot belakang tu yg telah selamat dijadikan sarung bantal :P


 Ni dah sedia untuk dihantar ke customer2 yang dikehendaki itu. OK itu sahaje.
Mood sekarang tengah menggila dan tak keruan untuk menghadapi lagi 3 paper.. Wuuuuuuu :( Malasnye nak exam.. Help meyh!!

Sunday, October 30, 2011

ok


pernah tak rase bile kite ingat orang tu, tapi orang tu langsung tak ingat kite..
pernah tak rase diri ni tak dihargai langsung...
pernah tak rase bile kite ingat kite ni penting untuk orang tu, tp sebenarnye bagi die kite ni langsung tak penting pon,..
buat tak tau jek...
ingat kite just bile ade benda penting untuk di tanya, yang lain tak de..
pernah tak rase nape aku ni bodoh sangat terhegeh2 cam tu?



Tuesday, October 4, 2011

saye ade burung pipit


Arca yang telah siap di buat dengan bantuan dari keluarga dan rakan2 tersayang...:) Terutama Abg Mi, Abah semua la.. :) Banyak guna duit syiling. Nasib baik Abah simpan lagi duit satu sen. :) Burung ni dah terbang sampai IPKB dan selamat balik sampai ke IPG KSAH...Tapi paku2 sarang die banyak hilang..  :( Ok itu sahaja..Bye..

Tuesday, August 23, 2011

Kenape lelaki perlu memilih seorang Guru menjadi isteri


Assalamualaikum.. :) 

Rase tak terlambat nk wish selamat berpuasa. :) Dah lame tak update blog. Bajet ade orang la nak bace. Hahaha. Ok nak share mengenai 'Kenape lelaki perlu memilih seorang Guru menjadi isteri'.  Ehem2..Sile2 la bace. Hihi.. :)

1. Hidup Berjadual.
Bukan kata wanita yang mempunyai pekerjaan lain tidak mempunyai jadual, tapi kalau cikgu, jadualnya setiap hari sudah tetap dan ditetapkan. Sampai penempatan dia di sekolah pun sudah berjadual. Kalau kau tengok cikgu Kimia, hidup dia bukan sahaja berjadual, malah berkala. Macam Jadual Berkala Unsur (baca : Periodic Table) tu. Jadi kalau suami dia itu jurutera, memang senang nak kejut orang bangun pagi.
5.00 pagi : Bangun pagi, masak air, buat sarapan.
5.50 pagi : Mandi, persiapan diri, solat Subuh.
6.20 pagi : Bersiap nak keluar rumah, menuju ke tempat ke sekolah.
7.10 pagi : Sampai sekolah.
7.30 pagi : Mula kelas.
10.10 pagi : Rehat
10.30 pagi : Masuk kelas lagi.
2.00 petang : Balik rumah (kalau tiada kelas tambahan atau aktiviti sekolah)
Senang kan?
Jadi, kalau dah berkahwin, isteri itu akan mengatur hidup berkeluarga dengan lebih sempurna (insyaALLAH).
Pagi : Sarapan + kemas rumah + masak.
Tengah hari : Makan tengah hari + duduk dengan suami (buatlah apa kau nak)
Petang : Rehat + minum petang + sediakan makan malam
Malam : Buatlah apa-apa aktiviti yang perlu

2. Dedikasi, komited dan penuh komitmen.
Seorang guru yang hidupnya hanya berkisarkan sekolah dan tempat-tempat kerja biasanya akan penuh dengan sifat di atas. Bukan apa, ibu bapa penjaga sekarang kebanyakannya mengharapkan cikgu seratus peratus dan budak-budak pula biasanya akan menjadi besar kepala apabila dibiarkan. Maka cikgu kenalah beri perhatian pada murid secara berlebihan (janganlah sampai kau jatuh cinta dengan murid pula!) dalam memastikan duit gaji yang diterima itu halal digunakan dan dimakan.
Sekejap.
Pernah kau dengar orang lain salahkan jurutera, arkitek, juruterbang, doktor, peguam dan sebagainya bila berlaku keruntuhan akhlak dan gejala sosial?
Mana ada!
Semua nak salahkan cikgu.
Maka, cikgu mestilah kena komited.
Konsep yang sama
Jadi, kalau suami terabai di rumah, nak salahkan siapa?
Maka, si isteri akan komited untuk memastikan suami gembira, bahagia dan apa sahaja asalkan suaminya tersenyum girang dan tidak memikirkan untuk menambah cawangan lain. Eh?
(sambil asah pensel dan pisau di tepi)

3. Tidak boleh menipu atau berpeleseran.
Nak bagi markah, ada skema jawapan.
Pakaian ke tempat kerja, ada etika.
Nak tanda kertas, ada garis panduan.
Sampai sekolah, isi waktu kedatangan.
Balik sekolah, kena tekan lagi nombor di komputer.
Yuran murid semua ada hitam putihnya – nak pungut duit pun ada surat kuasa.
Bila boleh nak menipunya.
Nak berpeleseran?
Jauh sekali.
Kena tangkap boleh kena buang kerja tahu?
Lepas tu masuk surat khabar dan segala media dengan tajuk, “GURU ……”
Gila kau.
Mana nak sempat lupakan suami begitu?
Hidup akan dalam lingkungan – sekolah, keluarga, suami, sekolah lagi, keluarga lagi, suami lagi.

4. Terapi melepaskan tekanan
Semua kerja ada tekanan.
Budak yang tolong isi minyak di stesen minyak pun ada tekanan.
Makcik-makcik yang basuh pinggan dan masak di kedai makan pun tertekan.Tak masuk lagi nak rebus daging dengan periuk bertekanan tinggi tu kan?
Tapi bagaimana nak menguruskan diri kalau tertekan?
Cikgu-cikgu biasanya akan dihantar menghadiri kursus atau bengkel pengurusan tekanan (baca : stress management workshop). Selalunya ada, cuma akhir-akhir ini sejak ekonomi semakin sempit, kursus semakin berkurangan dan beban kerja bertambah. Tapi itu bukan suatu masalah sebab banyak cara lagi boleh melampiaskan tekanan kerja ini.
Aktiviti luar seperti basikal lasak, memanjat gunung, berkayak dan sebagainya sudah lama diperkenalkan kepada guru-guru. Bahkan, boleh ajak pasangan bersama. Elok-elok dalam melepaskan tekanan, boleh bercuti dengan suami sekali kan?
Pukul budak-budak di sekolah?
Itu bukan satu benda yang mengasyikkan pun. Masuk penjara ada harapan.
Lebih baik buat sesuatu yang menyeronokkan untuk melepaskan tekanan.

5. Banyak cuti sekolah dan kerja cuma separuh hari.
Ini yang semua orang suka betul pada kerjaya guru.
Pengalaman peribadi, kawan-kawan aku yang bekerja atau bakal bekerja sebagai doktor, jurutera dan entah apa lagi jenis pekerjaan mahu aku carikan mereka pasangan yang bekerja sebagai seorang guru.
Bakal doktor : Aku dah nak balik Malaysia hujung tahun nanti, habis belajar.
Aku : Ya, bagus! Sila minta hospital yang dekat sini.
Bakal doktor : Carikan aku bakal isteri seorang.
Aku : Kau nak yang macam mana?
Bakal doktor : Aku nak yang kerja cikgu.
Aku : Eh? Kenapa tak nak doktor juga?
Bakal doktor : Susah. Nanti waktu kerja tak sama, nak cuti pun susah.
Aku : Ceh! Memilih. Habis tu kenapa nak cikgu?
Bakal doktor : Sebab senang dia nak uruskan keluarga. Sekolah separuh hari. Bila balik kerja, dia biasanya akan ada di rumah kan? Kalau cuti sekolah, setiap hari pun mesti ada di rumah. Tak payah pening fikir nak ambil cuti ke apa.Masuk kelas itu, budak-budak tengok.
Aku : Amboi kau.
Bakal doktor : Tapi tak nak yang macam kau.
Aku : Kenapa?
Bakal doktor : Sebab kau nanti pergi berbasikal masa cuti sekolah. (ketawa)
Aku : Keji gila. Bukan sepanjang cuti aku berbasikal. (ketawa)

6. Penampilan.
Ini sengaja aku tambah sebab orang sana ada tulis pasal rupa.
Dari segi wajah dan sebagainya, aku tidak akan menilai manusia. Tapi kebanyakan guru-guru biasanya punya penampilan yang sedap mata memandang. Pergi sekolah mesti kena dengan gaya. Setiap hari ada berapa pasang mata yang akan memerhatikan langkah guru itu?
Masuk kelas sana, ada budak-budak lain pula tengok.
Budak-budak yang suka, akan puji – “Cikgu lawa gila hari ini!”
Sudahlah cukup dengan lawa, cantik, ada pula gila.
Haih!
Sebab itu cikgu-cikgu kalau dipuji, dia tidak akan cepat bangga diri.
Sebab apa?
Setiap orang yang suka (biasanya budak-budak yang akil baligh kalau sekolah menengah dan budak-budak jujur dan telus macam sekolah rendah) – selalu puji cikgu. Jadi, bukan suatu masalah dan kau tidak akan nampak cikgu itu kembang-kembang segala bila dipuji cantik, menarik, tertarik, menawan dan macam kena sawan. :p
Cikgu poyo  yg sedang menjalani Pengalaman Berasaskan Sekolah (PBS) di SK Sulaiman, Bentong Pahang.


Saturday, June 25, 2011

sayesukehati :)

Label 4 my cute stuff ;)


comel x? :) suke gile dgn warna coklat. 
warna coklat tu cam coklat cadbury.. Bile tengok boleh kenyang tau :P
Label ini telah di design oleh abg min, my abang ipar :) dan juga header di atas kite tukar je jadi sayesukehati. Edit skit supaya same dengan label my cute stuff. heheh..Tak yah pening pale nak wat design lain. Sebab comel warna coklat. Hiihih ;p

Thursday, June 23, 2011

luvly.cute.stuff

Assalamualaikum.. :)

Dah seminggu ada kat IPG KSAH. Rase macam dah lame sangat dah. Dengan kerja yang banyak gila. Ngan dapat lecturer yang sangat rajin dan berdedikasi. Hamek engkaww. Hahahah...
Ok, sekarang nak bercerita pasal my cute stuff. Cute tak? Hihihi :P Saye ni memang sukekan benda yang comel2 and colourful. Adat la tu org seni kan. Hehehe.. Sepanjang cuti sem yang lepas, untuk menghilangkan kebosanan, menjahit keychain la kerja di rumah di samping menyiapkan order kengkawan yang tak terbuat..

Sabtu, 25 June 2011 kawan kakak saye wat event wedding photography. So, kami telah diundang untuk membuka booth di sana...... Jadi ape lagi. Jait la keychain banyak2 nak jual kan...hihih :p tapi tak dapat nak join.. :( hidup di utaghaaa..memang tak selalu la dapat nak baliknyeeww... ;(



Sangat suke dengan butang yang bermacam bentuk n colourful. Kadang2 sayang nak guna tau..
Simpan jek gune untuk diri sendiri. Hihihi

ini pulewww ialah keychain yang nak digunakan la..
Ape lagi kan, Tak kan tak kenal :p

Ini antara felt2 yang telah di beli.. Combination warne yg sangat cantik.

Cantiknye warna coklat n pink ni.. Saye peminat warne coklat yg tegar! :p

Ini pule ialah love2 yang akan dijual.. Omel tak :P

Ini pulak kamera lomo. Purple itu kepunyaan Cik Rogayah suparman.

Same tak dengan lomo yang sebenar tu?..  Itu ite punye. :)

Ini la semua hasil yang telah dibuat.

Ni plak kak Iqa order nak bagi kawan die. Kak hannan

Ini dibuat khas utk Cokie.. My classmate.. ni bahagian depan....

and ni bahagian belakang..QIE n NANA.. Cweet sangat :P
i LOVE polka dottttt :p

Thursday, June 9, 2011

Selamat Tinggal


Suke sangat lagu ni,.. Rase sedih jek bile dengar and tengok video die.... :'(  Budak perempuan  dan juge bile dah besar tu sangat comelllll :)

Selamat tinggal kawanku
Tak mudah aku pergi
Bila wajahmu
Sentiasa di hati ini


Ok
Dah memang
Bukan mudah untuk ku menerima hakikat
Dalam hidup ini sentiasa ku tersekat
Apa yang ku harapkan
Kasih sayang yang suci murni
Tetapi semuanya hilang setelah kau pergi
Dulu hari-hari ku berwarna warni
Kini kian mendung
Ia tinggal satu memori
Jangan jangan lepaskan genggamanku ini
Hidupku hanya bermakna jika kau di sini


Mana janji
Mana erti
Kenapa gembiraku kini menjadi sepi
Musnah segala apa yang ku impikan
Tetapi ku tetap tabah
Kerana Tuhan yang menentukan


Kau tetap pergi apakan daya
Walaupun ku telah mencuba sedaya upaya
Ku harapkan ini sesuatu yang kekal
Namun ku terpaksa melepaskanmu baby
Selamat tinggal


Selamat tinggal kawanku
Tak mudah aku pergi
Bila wajahmu
Sentiasa di hati ini


Tiada ertinya kau tinggalkan aku
Sedangkan teramat ku mengasihi dirimu
Cuba ingat semua yang kita pernah lalui
Sayang bukalah fikiranmu kembali
Ku tak mahu hidup tanpamu di sisi
Hanya kau seorang yang pernah aku kasihi


Jangan pergi jangan pergi
Jangan tinggalkan aku begini
Jika aku yang engkau cintai
Kenapa semua ini
Kenapa semua ini
Mengapa semua ini
Jika aku yang kau cinta
Mengapa semua ini


Kenapa semua jadi begini
Kenapa mengapa
Jangan pergi jangan pergi
Jangan tinggalkan aku begini


Selamat tinggal kawanku (usah pergi)
Tak mudah aku pergi (jangan biarkan ku menderita)
Bila wajahmu
Sentiasa di hati ini (aku sentiasa di dalam dada kamu sayang)


Walau ku pergi sayangku (usah pergi)
Dalam jiwaku ini
Kaulah cintaku yang kekal
Selamat tinggal


Selamat tinggal kawanku (usah pergi)
Tak mudah aku pergi (jangan biarkan ku menderita)
Bila wajahmu
Sentiasa di hati ini (aku sentiasa di dalam dada kamu sayang)


Walau ku pergi sayangku (jangan pergi)
Dalam jiwaku ini
Kaulah cintaku yang kekal
Selamat tinggal
Kau cintaku yang kekal
Selamat tinggal

Wednesday, June 8, 2011

Kucing bertopengkan manusia

Kucing bertopengkan manusia...... Gelaran ini sesuai diberikan kepada ODDY a.k.a TODY a.k.a TERTODY. Hahaha... Ody ni perangai cam orang. Dah la kuat merajuk, kuat makan, kuat main dan juga kuat e ek.. Heheh.. Dia suka buat muke bosan bile die ni bosan la... Memang geram gile la kalau dia buat muke bosan dan juge baring bosan.. Budak kecik ini suke juge tido telentang cam orang... Hihihi... Makanan fevret die adalah tuna. Kalau boleh dia nak abeskan sekor jek tak nak kongsi berdua dengan adik comel die, OYIN. J
Budak ni jugak suke main air. Suka sebok2 kat air and cecahkan kaki die kat air. Geram betol kat budak debab sorang tu.. Memang tak boleh, takkan benarkan die berseorangan.. Pasti akan diambil dipeluk dan juge diciomm... Hihih.. Tak macam OYIN yang tak suka kene pegang and peluk tapi tersangat manja dan suke dibelai. Kalau time ngantok nak tido dah tu, memang suke la datang kat orang suruh usap2 dia.. Geram sangat kat budak 2 ekor ni..

Sememangnye saye seorang yang sukekan kucing!! J

Dari kecik lagi dah suke baring telentang. Ni baring kekenyangan. :)

tengok ini budak... Geramnyeeeeeeeee...

Bajet nak jadi cam beby adam kat sebelah.. Konon2 nak orang bagi perhatian kat die jugak.. hehe

baring kebosanan tak de orang nak layan die.. Hahah..

Tengah syok tido.. :P

nak conquer sekor jek makan. Ody seorang yang pelahap. Padan muke kene pelepek ngan Oyin.

Sekarang Ody dah beso.. Haha.. Gi jilat bulu Alex..Sangat debab dan geramm..

Hai.. Saye Oyin..Budak ngade... Tak suke kene peluk tapi suke kene belai.. Hihihi

Friday, May 27, 2011

SEM 3

Assalamualaikum..kum..kum..
 Berakhir sudah penderitaan sem 3 ini.. Uwaargghhh...Arghhhh!!!  Straight 4 paper dari hari Isnin ke hari Khamis. Cuba bayangkan.. Bayangkan cepattt macamana deritanya nak study (last2 minit) :) nak kawal emosi, kemengantokkan sepanjang hari..Kelaparan yang sentiasa melanda diri.. Kerinduan yang menebal terhadap keluarga, rakan serta kucing di rumah! Bayangkan nak COVER 15 bab Anatomi dalam semalaman? Pend. Seni Visual KBSR? Sukatan pelajaran Bahasa Melayu yg sentiasa terbayang2 wajah garang lecturer? HUhu. Tak nak bayangkan dah. Tak mahu. Tak nak.. Cukuplah semua mimpi ngeri ni. Bila tido tak nyenyak, tak cukup, makan tak kenyang. Mandi tak basah.. Penat gila beb dari pelbagai aspek!

Sekarang saye sudah 3 tahun belajar di IPG KSAH yang tercinta ini. Ramai kawan-kawan yang ambik diploma semua dah grade... Bestnye diorang semua.. Kalau tak, saye mesti tengah tanam anggur jugak sekarang ni.. Hehehe.. Tak pe.. Lagi 2 tahun setengah saye akan berada di sini.. Tahan.. Tahan... Sabo jek la...huhu.. Bukan ape. Cuba bayangkan hidup di tempat yang sama selama 5tahun setengah?.. Lama gila kan.....dari darjah satu sampai darjah 5 setengah.. Dari hingusan sampai la dah besar n akil baligh!.. Hahahha.. :p

Saye dengan senang hati telah melepaskan jawatan ketua kumpulan bagi 1P3H untuk sem ni. Yela, satu sem sudah la merasa.. Hikhik.. Tak susah pon, cuma kena rajin jek..eyohh :) Nasib la tak banyak masalah yang terjadi sebab kelas kami semuanya baik2 and macam adik beradik. Sayang sangat kat semua...ker?? :) tapi ada la banyak, eh sedikit masalah yg terjadi kan. Tak nak mention kat sini nanti kena saman! Hahah.. Congrates kepada KK baru Abdullah Affan yang sering risau tidak mempunyai ciri-ciri dinamika kumpulan dan juga kepada Nur Shafinaz Ismail PKK Sem 4...Yeay....OOhh tidak percaya dah nak masuk Degree Sem 4...  
AKOOOWTTTT!!

CUTI 3 MINGGU JEK, TAK BEST LANGSUNG.....

SEM 4

PERLU BERUBAH MENJADI RAJIN
PERLU RAJIN MENYIAPKAN ISL YG ......
PERLU PANTAS MENYIAPKAN ASSIGNMENT
PERLU BIJAK MENGURUSKAN DIRI EH KEWANGAN :)

OK..BABAI...SELAMAT BERCUTI :)

Monday, May 9, 2011

a picture tells a thousand words


assalamualaikum..... :)

ok..ari ni kite nk belajar pasal photography ok...jom2..hikhik...bukan susah nak belajar dan juga bukan senang..kena ada minat yang mendalam dulu baru boleh mengambil gambar yang cantik-cantik dan juga berkualiti..hehhe...ok...kamera DSLR sekarang memang senang sangat nak beli..ye la, semua orang kaya sekarang ni...cakap jek nak apa, mak ayah comfirm beli bagi yang berkemampuan...tapi tak minat la tengok orang yang hanya beli untuk berlagak padahal tak berapa reti guna dan hanya guna auto sahaja untuk mengambil gambar....hihihihi ;p

a picture tells a thousand words...kan kan kan....melalui gambar macam2 leh tau,boleh cerita..tak perlukan explanation yg  menjelar-menjelar...sebab itu saya suka menjadi yang menangkap dan ditangkap...gambarnya...hehehhe

niat di hati pon memang terdetik nak beli kan, memandangkan memang saya ni belajar dalam bidang seni jugak, belajar pasal photography....tapi takpe, tunggu ada duit yang merimbun2 dulu baru la beli..hehe...sekarang, saya telah menyonlap SLR kepunyaan kakak sulung saye semasa zaman dia belajar dulu2...cuba compare cara belajar dulu ngan sekarang....dulu lagi payah kan...pakai filem jek...kena tangkap gambo betol2...skarang ni, bila gambar tak cantik, teros delete..ok, saye mempunyai seoarang kawan yang teros delete pas tangkap gambar....laju jek tangan die tu..nak kene babab ni..haip..!...hihihi :p

ok, bila dah berminat dalam bidang photography ni, bukan sahaja kita kena pandai tangkap gambo, tapi kena pandai edit gambo jugak ok...huhuhu....kebanyakan gambo2 yang cantik tu semua edit jek...tak banyak yang original....banyak sekarang software2 yang ade...adobe photoshop, lightroom and yang paling senang nak guna photoscape jek..hihihi...senang woo nak guna...hang tak payah nak pening2 pala nak crop2 gambaq hang kat photoshope, nak main ngan warna...semua ada kat photoscape...ahaksszz... :p

ok..saya mempunyai 2 orang kawan yang suka mengedit gambaw2....safwan suke edit gambo syok sendiri, kalau nak die edit gmbo sendiri memang terer..hehehe... dan fatimah munirah ahmad...heheh...my bfff yang selalu menangkap gambo saye kelihatan cantik,tertarik,bergaye dan macam2 lagi..hihihi..perasan....mun juge mahir dalam mengedit gambo..kalau tak caye tengok gambo ni cepattt...orang vurukss pon boleh kelihatan santekssss....macam ini....





ok...bile dah letak gambo kene la credit kat orang yang amek and edit kan...thanks mun n wan... :) nak cite pasal gambo pasport tu..hihihi..gambo tu ditangkap oleh mun di dinding bilik dan juge diedit latar belakangnya..dan ditambah blusher2 kat pipi bagi merah sikit uolsss! ni gambar utk lecen ite..pas ni abg2 polis tengok lecen i xdek la nak lari2 takot polis dah...dah ade lesen..yeay!! opss...test jpj 16 mei nanti...belagak macam dah dapat..ok,jimat duit woo.. so, belajar la mengedit gambar ye kawan-kawan...kelak tak rugi dan banyak dapat benefits.. :)


kite nak share gambar pre wedding kawen kakak kite...kite suke tengok sebab die edit cantik....tambah dengan belon2 and nampak cam betol2 kak yu tengah terbang..nampak cantik jek kat bukit tu kan..weeeuuu...kite nak credit kat die sebab die susah payah tangkap gambar and edit gambar ni bagi nampak cantik...abg aizat...




Sunday, May 1, 2011

tak suke la cam tu..

kenape die cam tu ek?
kenape die suke belagak sangat kat semua orang?
kenape die suke sgt sembang kemas padahal bukan tau pape sgt pon..
kenape die nak sangat perhatian?
sebab tak dek sape nak kawan ngan die ke?..
frenship tu, bila kita boleh bercakap hati ke hati dgn dia, ade instinct yg sama (bnyak kali tercakap same dlm masa yg sama) , minat yg sama dan juga perangai yg sama..
kawan yg sebenar mampu tegur kesalahan kita, n sebaliknya...pikir2kan lah...
kawan yg sentiasa puji padahal semuanya xbetol, bukan kawan namanya....ok...

Tuesday, April 26, 2011

mata bulat

Assalamualaikum.... :)

Tibe2 datang mood petang2 ni nak cakap pasal mata..hihihi ;p ok...ramai orang cakap saye ni mata bulat...tapi biasa la, xpernah nak bersyukur dengan apa yang ada kan. seumur hidup saya, saya tak pernah pakai contact lense langsung pon... takot sangat..macam2 pikir nanti xboleh bukak la, nanti dia terlari2 dalam mata, masuk teros belakang mata la kan.... sampai la first time try pakai mase wedding kakak, dia tak nak pakai, dia bagi saya try.. memang menangis2 la pakainye..pakai tak sampai seminit...bukak pon dia yang tolong bukak kan..hihihi :p pas tu memang tak mo pakai dah la kan...

dan secara tiba2, ternampak ada contact lense yang barbie eyes tu...cam comel la pulak tengok model2 stok korea pakai kan..memang bulat gila la mata dorang2 ni..pas tu tanpa segan silu, beli lah kami 3 pasang untuk kami bertiga...16mm punye...huhu...first time pakai memang nangis2 la, pakai sendiri kan..lame2 dah biase..hihi... so, jangan kate tak boleh bile kite tak try lagi kan.. :)  pakai cntact lens ni automatik akan menjadikan diri anda nampak lain dari yg lain,vogehdibassz, agak somellll walaupun diri anda tak somel pon ok...:p hahahha...so kalau nak jadi comel, pakai la...hihihihih :p sesekali, bukan selalu pon nak melawo2 ni...:)

ni adalah model stok2 korea yang mate beso2 dan menjadikan kite semua pon nk mate macam ni....

ni pon mate besaq gila;...rambot biru...hihihihi..ok focus kat mata dia jek k..


hah tu dia aishhhhh....mata besaq gedabaq dan nak tekeluaq...tapi comell...hehehe :p

dan ini mate saye... :) nak sangat mate bulat..hah..amek... bulatkan lagi mata anda..hoyeayy...:)

kami berdua beli contact lense yang same...dan sorang lagi...moon moon...:)