Monday, August 23, 2010

kasut tumit tinggi




COOL tak kasut ni..hahahah.. Kasut bertumit tulang belakang.. Kesemua kasut ni direka oleh Dean dan Dan Gaten dari DSQUARED2.. Setiap kasut dijual diantara USD 1250 = RM3,868 hingga 1650 = RM5,107. tu. heheh.. Jika berminat nak kasut yang cool ini sila ke zappos.com...

cool2 la sangat nye....kasut tinggi cam ni la penyebab sakit tulang belakang...sakit kaki..betis..peha..semua la..hehhe..saye ingat lagi masa sem 1... baru2 nak belajar pakai high heel kan...memang tak biasa la kan...beli la satu kasut ni...murah jek...kat Sg. Wang Plaza... lebih kurang 3 ke 4 inci kot...time tu nak turun tangga..memang tepeleot la kat tangge tu..nyaris2 nak jatuh..kalau jatuh memang bukan kaki jek sakit, semua la satu badan sakit...huhuhu :) pas pade tu agak jarang la nak melaram pakai heels tinggi2 ni... just pakai wedges je..xla sakit sangat kaki..sakit sikit jek.. :) (nak lawa n nampak tinggi punye pasal kan...nk wat cam mane dah kurang inci diri ini) :)

banyak masalah kaum wanita hadapi dengan pemakaian kasut2 tinggi cam ni...
  • Pemakaian kasut tumit tinggi juga boleh menyebabkan perubahan pada postur tubuh, di mana pelvis akan terkehadapan dan terjadinya lengkungan pada bahagian belakang.
  • pemakaian kasut bertumit tinggi berkaitan dengan kesuburan, kitaran haid dan fungsi bahagian atas tubuh.
  • ia menjejaskan setiap fungsi sendi dan otot seluruh tubuh dan boleh menjejaskan dengan serius kesihatan wanita yang kerap memakai kasut bertumit tinggi
  • “Apabila anda memakai kasut tumit tinggi, tekanan di bahagian depan kaki menyebabkan anda cuba menyeimbangkan ia dengan sedaya upaya menolak punggung ke depan.”
    Keadaan ini, jika dibiarkan boleh menyebabkan masalah kitaran haid dan mengalami senggugut teruk serta menjejaskan kemampuan untuk hamil.
hohohoho..dengar tu kengkawan..takot...takot....memang kite semua tau benda ni kan..tapi biasa la...wanita zaman sekarang....mane yang sakit tu la yang cantik bagi mereka.. :) (trmasuk dri sndiri) so, terpulang la pada kamu semua nak pakai or tak..nak dapat sakit ke x.... :)

Sunday, August 22, 2010

buke puase

tadi kami sekawan,serakan,segeng,semembe telah bersepakat membawa berkat untuk memasak mee hailam menggunakan mee spaghetti semalam yang tidak habis di masak. kami memasak menggunakan periuk nasi milik gadis kecil comel ini yang diambil dalam biliknye yang tidak berkunci itu.. tanpa berlengah, saya mun dan juga mia mengangkot semua barang pergi ke kelas menanti kepulangan ekin yang pada ketika itu sedang merempit membeli barang bersama safwan mahzin...hehehheeh :) (pas ni rakan2 sume kite beli barang dapo kat econsave, betol2 jimat ok)

lepas tu ape lagi...kami pon masakla mee hailam yang asal boleh jek tu..hehhe..masuk jek la pape pon yang korang sume nak..cth seperti hot dog menggantikan daging,udang atau fishball..janji BEST..mmg BEST la mee hailam yg ekin masak tu..mmg tak sabar nak duduk umah sewa tahun depan, boleh dapat makan ekin masak hari2..nyum2... :) thanks ekin...sayang awk..muaaaaaaaaaahhh bbbsszzzz :p eh2..sayang semua la... :) rindu korang nanti tak jumpa...uuwaaaaaaaaaa... :'(




tak sah kalau tak berposing dulu ye kengkawan..ehem2..ini adalah salah satu bahan yang diperlukan dalam bahan membuat mme hailam.. antaranya sayur sawi, tomato, sos cili, hot dog yg banyak tu dan banyak lagi la...


ini ialah CHEF EKIN kite ye..heheh :) ekin ni cakap jek la nak masak ape..semua dia pandai..semua jenis makanan die tahu dan pernah makan..ehehe :) saayangg u..:)


alalalala..comelnye chef ngn pembantunye ni...kembang la tu kalau puji lebih tu kang kang..hehhehe


ececcehh..malu2 plak anak pak cik salleh ni nak tunjuk skill memotong hot dog..hehehe :)


anak pakcik mahzin........awak tu tau ke nak buat ayaq bandung hah..pakai buat jek... patot la tak best...huhu
( dgn bangganye memakai baju batik buatan sendiri dan tanpa jemu memujinya... ;p )



xtau nape nak masukkan gambar ni...
  • adakah kerana ada gamba safwan mahzin ?
  • adekah kerana muke safwan mahzin nampak separuh jek?
  • adekah kerana safwan mahzin begitu teruja nak masukkan ais dalam jag tu?
  • adekah safwan mahzin sedang bercakap sesuatu yang membuatkan saya tergelak gile2?


emmmm..nyum2..bestnye.....tekluaq ayaq liuq menahan bau dan tak sabo nak makan...
huhuhu...best wa cakap sama lu...



munnn..apakah yg anda cuba sampaikan di sini...adekah anda cuba utk memberitahu bahawe kuih tu diperbuat dari tepung yang bermutu tinggi?... ataupun nak bagitahu yang roti jala sememangnya kuih kegemaran awak..mun!! jawab persoalan saye ni...
sara ni nampak jek kamera kat mane2... :)



ini adalah tetamu undangan kami iatu EPON yg merupakan buah hati kepada EKIN..
satu pose yang istimewa dari mereka...tapi kan yang menjadi kemusykilan.....nape perlu safwan mahzin buat thumbs up tu?...nak kate epon best ke?..opsss nak kate di sini bahawa mee hailam yang ekin masak tu best kan kan kan kan.. :) alallala wanSa ni..( bace dgn suku kata yg bermula dgn huruf besar dahulu)

and thanks kat semua sekali yang menjayakan, menolong, memasak, membeli dan mengemas majlis berbuka puasa yang tak seberapa ni :) nanti puasa tahun depan kita buat lagi macam ni ok..:) ok..babai semua... :) nak tido...slamat malam... :)

adinda

satu hari tu ade seorang budak ngade ni tibe2 suruh saye dengar lagu ni..die bagi tajuk dan penyanyi sape..saye pon cakap la nanti balik umah kakak baru saye cari dan download kerana intnet maktab mmg slow,lembab,lembab,perlahan,lambat dan semua la..and tibe2 esoknya saye bukak satu blog ni nak cari pasal asignment seni, tibe2 lagu ni automatik terpasang n bile dengar2 banyak sebut adinda..lagi2 suara Lah kan..,mmg dah agak la kan..hehhe :) and rase seronok sangat sebab tanpe dijangke lagu ni tibe2 datang macam tu jek bergolek2..huhu

Jatuh
dengan lagu ni. Dengan lirik dia. Dengan semualah. :) Dengar tau!

Adinda

Malam pertama sangat sempurna
Duhai adinda sungguh jelita
Selama ini hanya kau yang ku tunggu

Bukannya rahsia di antara kita
Semakin membara jiwa gelora
Selama ini hanya kau di hatiku

Tak mudah ku melupakanmu
Hanya engkau yang ku perlu
Bayang-bayangmu masih menghantuiku
Apa saja yang kau mahu


Semua untukmu oh adindaku

Dengarlah rayuan di hatiku
Sesungguhnya aku mencintaimu
Selalu di hatiku memanggil namamu
Oh adindaku oh adindaku
Semua kerana, kerna kamu

Engkaulah permata hatiku
Suluh menyinar hidupku
Yang selalu menerangi hari gelapku

Nantikan dinda yang satu
Tak akan pernah ku jemu
Semakin hari semakin ku rindu

Tak mudah ku melupakanmu
Hanya engkau yang ku perlu
Bayang-bayangmu masih menghantuiku
Kamu selalu di hatiku
Semua yang kau mahu

Walau berjauhan
Suaramu mengakhiri penantian
Tabah mengharungi cinta
Semua dugaan Maha Esa
:)

Friday, August 20, 2010

padang besar

6 julai 2010

saye telah menjejakkan kaki ke padang besaq, Perlis..negeri terpanas,terkecik n terujung skali...kecik2 pon tapi best..cantik..seronok.. :) selame ni asyik dok dengar org bercerita jek pasal padang besar kan..murah la barang2..mcm2 la ade kan kan...so hari tu saye sendiri telah memijak, menjejakkan kaki ke situ..yeyayhhhh!! saye berjaye... kelantan jek negeri yang tak pernah pegi lagi... :) pas ni kite pegi kelantan plak ye.. :) kitorg pegi naik train pukul 5.45 pagi..bayangkan la kene bangun pukul brape nak kejar train kan.... ade yg tak sempat nek train kene pegi naik kereta..naseb baik la semua berjalan lancar...huhu...


hehhehe...hahahha... :)


ini adalah rombongan cik kiah dan abg wan...ehhehee...baru sampai kat stesen kereta api pdg besoooow... :)


ini ialah safwan mahzin a.k.a mohamad safwan bin mahzin ye kengkawan..selaku tourist guide kami di padang beso..tanpe beliau tidak sampaila kami menjejakkan,melompat,membongkok,tugu,berguling (antare pergerakan asas) di padang beso... hehehe..thankss wan!!! sayang wannn... :P


ok....selamat datang ke padang besar semua...yeaaaay...:) senyum sume..nk amek gmbo kenangan ni nak hapload kat pesbuk ni kengkawan..cepat semua say cheeeseeeeeeeeeeeee.. :) cover2 comel,hnsem sume... :)


mcm2 kami borong mak2 sekalian..ahakszz....antarenye ialah cmforter,dulang,baju,jersey,sdikit makanan, nak wat tomyam,lulur la. muke tgh cover dari panas...omg....mmg pns sgt uolss..tak tahan i tau... :')


sejurus selepas itu, pada petangnye saye telah pergi ke ladang tebu....yeay!!!! tercapai gak hasrat selame ni..mmg nak nanges sgt mase pegi sini..cantik sgt suasane kat sini..ngn sunsetnye...ngn kawasan lapang n bnyk tebunye.....cantik gileeee......dah lame saye nk pegi ladang tebu ni lepas tengok cite KL Menjerit dulu..die belakon kat sini... tanpe disangke2 saye mempunyai sahabat baik :) yg duduk berdekatan dgn tempat ni..amatlah suke n gembira sekali... :) KL..tggu kami!!! hahha..yeke dialog ni?lupe dh :)



senyum sampai ke telinge ye cik akma yana kerane begitu teruja berada di sni.... :)
macam ladang tebu ni pak cik salleh yang punye jek kn..heehhehe...
'LIHATLAH TEBU'


jalan ni mcm ala2 kat hollywood gitu.....straight jek tanpe sempadan...cantik gitu.. ;) cantiknye..argh...cantiknye....arghhh..tolon..helpppppp...ehheheh :)


suasane petang di ladang tebu...sunset nak turun dah...nak jerit lagi skali..arghhhhhhh...cantiknye ciptaan Allah S.W.T... Masyaallah...



on the way balik dlam train..kawan2..tgok bukit tu bentuk ape ye..ehehe ;)


potato chip menjadi alas perut kami ketika otw balik SP...nyum2... :)

ok..sampai di sni sahaje rmbongan cik kiah...nnti de mase kami nak pergi lagi sekali.....hehehhe..xpuas nak bershoping n berfotoshoot..ok..babai kenglawannn.. :)

selamat berpuasa


Saye Norakma Liyana binti Mohamed Salleh ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua umat Islam di dunia... :)

Sronok sgt mse 1st ramadhan kat umah...macam2 mama masak..memang sampai tak larat nak makan semua..bile pegi bazar ramadhan, semua nafsu jek nak beli makanan banyak2..bile dah buke,perot kenyang memang tak terusik la makanan tu...huhu

hari dan 10hari berpuasa...sronok jugak la berbuka puasa kat maktab bile2 rmai2 berbuka kat klas...tak la trase sunyi sangat kan... :) ok itu sahaje... tak de pape nak cakap dah...ok..babai semua............ :)

Wednesday, August 4, 2010

no boundaries :)


Kris Allen - No Boundaries


Seconds hours so many days
You know what you want but how long can you wait
Every moment last forever if you feel you’ve lost your way
What if your chances are already gone
Started believing that I could be wrong
But you give me one good reason
to fight and never walk away
Coz here I am - still holding on!

Every step you climb another mountain
Every breathe its harder to believe
You’ll make it through the pain (or through all your aches and pains)
Weather the hurricane
To get to that one thing

When you think the road is going nowhere
Just when you’ve almost gave up on your dreams
Then take it by the hand and show you that you can
There are no boundaries x2

I fought to the end to stand on the edge
What if today is as good it gets
Don’t know where the future’s headed
Nothings gonna bring me down
I’ve jumped every bridge and I’ve run every line
I’ve risked being saved but I always knew why
I always knew why
So here I am still holding on

Every step you climb another mountain
Every breathe its harder to believe
You’ll make it through the pain
Weather the hurricane
To get to that one thing
When you think the road is going nowhere
Just when you’ve almost gave up on your dreams
Then take it by the hand and show you that you can

You can go higher
You can go deeper
There are no boundaries
Above and beneath you
Break every rule coz there’s nothing between you
and your dreams

Every step you climb another mountain
Every breathe its harder to believe
Yeah…
There are no boundaries2x
Every step you climb another mountain
Every breathe its harder to believe
You’ll make it through the pain
Weather the hurricane
There are no boundaries x3


SAYE suke sgt lagu ni....ulang banyak kali tanpa jemu...lagu ni memang best, sedih dan boleh dijadikan sbg lagu pembakar semangat...hehehhe....kalau tak caye, cube korang pasang, hayati lirik die n dengar sorg2 sambil flashback balik kesalahan,kenakalan,kejayaan korang slame korang hidup ni...memang best la..mesti sdih... :) (smbil mmbayangkan cm ala2 muvie maker yg akan kua sume gmba kite yg tengah hepy,muke senyum sampai telinga) and akan nak ulang 2,3 kali...hehhehe :) so do i.. :)

sememangnya dulu saye ni seorang yang penakot nak cube sesuatu

~naik bas sorg2 dr penang ke bentong n sye juge penakot utk naik bas dari bndar bentong ke umah saye sndiri...hahahhaha
~makan tempe sbb mmg sye xsuke n skg tu jd fevret saye..
~melukis sbb sye mmg xreti melukis..bile kat sni sye berusaha jugak utk berjaya n alhamdulillah hasilnye boleh dikatakan sedap jugak mate memandang... :)
~dan juge dalam pelajaran, dan berjaye membuatkan mama n abah menitiskan air mate dgn kejayaan yg diperoleh...(sye ni pmals jgk kdg2) ececceh..... :)
~saye amat tak suka subjek sejarah dan sains n asyik dpt xbest jek result kan... n bile kite sedar, berusaha dgn bersngguh2 akhirmya akan membuahkan hasil...Insyaalaah.. sbb dr dulu lagi saye asyik cakap kat diri ni saye xboleh bawak subjek sains...tak nak...tak boleh.mmg tak suke la..snggup pindah sekolah ape sume punye nak lari dari sume tu n finally dapat gak result yg best... :) (xnk mntion di sni takot dilabel sbg bongkak,,ahhahahah..poyo gile)
~potong ketuat kat jari sye smpaila satu hari dokter mun n ikin ptong gune ketip kuku... sye dgn braninye mmbiarkan..smemangnye sye ni penggeli n penakot dengan luke2 kecil di bahagian jari..hehehe :)


ok..saye nak menyatakan di sni, dalam hidup kite ni...macam2 halangan yang ade utk kite berjaya tak kira dalam hidup, kehidupan seharian, pembelajaran dan sebagainya... so semua atas diri kita sendiri nak menentukan kejayaan untuk diri kita... so erti kata lain, jangan mudah mengalah untuk mencapai sesuatu yang kita belum cuba...or mudah mengalah terhadap sesuatu perkara yg kita rasa kita xboleh buat...kalau seseorang tu boleh berjaya / buat,,nape kite xboleh kan?... so, orang lain boleh buat..kita pon boleh buat.... :) bukan skadar utk berjaya kat sni, tapi membuat sesuatu benda yang kita takot, tak nak, tak percaye ngn diri sendiri yang kite boleh buat dan sebagainye...jadi..kita harus percaya dengan diri sndiri.... :) yeayhhh!!! we can do it..bebebyyhh!!.yezaahh!!!


Jangan Mudah Putus Asa

"Oleh itu, maka tetapkanlah kepercayaanmu bahawa sesungguhnya tiap-tiap yang kesukaran di sertai kemudahan. Sekali lagi ditegaskan: bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan" (Surah Al-Inshirah: 5-6)

Sebagai seorang muslim, jangalah kita mudah berputus asa. Berpenganglah janji Allah ni dan teruskan usaha. Jadilah seorang yang sabar dan redha atas segala kesusahan yang di terima. Sesungguhnya, sesuatu yang terjadi Allah tidak akan sia-siakannya. Yakin dan pastilah dengan janji dan ganjaran Allah kepada mereka yang bersabar.


antare kate2 semangat yang boleh dijadikan rujukan

*Orang yang kurang berani untuk memulakan sesuatu, sebenarnya telah tewas..
*Cara yang terbaik untuk belajar untuk menjadi pemenang ialah belajar daripada orang-orang yang pernah kalah atau tewas dalam sesuatu pertandingan, perbuatan atau sebagainya.
*Hanya orang yang berani GAGAL DENGAN TERUK mempunyai harapan untuk BERJAYA DENGAN HEBAT sekiranya dia mempelajari sesuatu daripada kegagalannya itu.
*Kita memerlukan kegelapan untuk melihat bintang.
* Hidup adalah satu kesilapan yang berterusan di mana kita belajar untuk menjadi sempurna.
* Salah satu kesilapan besar yang boleh kita lakukan dalam hidup ini adalah sentiasa takut untuk melakukan kesilapan.




Di antara pengalaman dan ape yg saye pernah buat semase hidup ni...


naik space shot yg sesape nk rse cmne terjun bangunan 13 tgkat...hahaha....same juge ngn naik roller coaster...tp gmbo tiada di sni..harap maklum... :) mmg takot la kan..tp bile dah try, anda akan rasa puas sgt sbb anda berjaye mnmpuhinye..yeayyy!! :)



mmbuat kek beday yg agak comel dan sedap ini untuk besfren tersayang...Nurafizah Zahari.. tidak lupe juge kpd thania bt redzuan, siti nurul zahirah, nurhanis afiqah dan amirah bt shukri krn menceriakan hari saye spajang saye hidup sehgga sekarang....sayang korang.. :)



flying fox.. :) mule2 mmg takot tp pe lg...dlm hidup ni kite kne try sume bnde... :) bru la dpt pngalaman n noleh brkongsi ngn sahabat hndai,keluarga,ank cucu dan juge murid2 pabila bergelar seorg guru kelak..:)



mmbuat grafiti atas tilam kat quaters maktab dlu mse sem 1..hehhe :) ini adalah hasil karya kami beramai-ramai.....jgn tiru perbuatan vandalisme ini ye adik2 sume....:) cube teke tulis ape tu?...:) sape dpt teke betol dpt gule2 hacks,...~~~hanye aku cnta kau sorang~~ ahakszzz :p


asyik tgok jek lalang2 yg tmbuh segar n cantik kat blakang blok kami iaitu di blok kota bukit pinang...so..tiade siapa yg dapat menghalang kami memanjat bukit tu utk bersame2 lalang berfotoshoot di situ..prasaan time tu sngguh seronok..sume ni pngalamn....klu takot nk try n pegi blakang tu, xkn dapat gmbo secantik ni... :) (pnjam gmbo ikin sbb suke sgt time ni..rse cm ikin terbang bersme angen2 dan lalang2...oh lalallala )


bermain pickup stick.....di mne sahje boleh dijadikan tempat utk bermain bnde alah ni.. :) so, kite hrus mmpunyai strategi yg betol cmne xnk bg goyang2 sume tu kn...hehhe :)


tiade halangn dan sempadan utk kami membuat pelbagai aksi2 yg menarik utk bergmbar..sememangnye kami sume ni gile kamera... :)


tiada halangn juge utk kami (saye dan shafinaz) yg ketinggiannye agak rendah skit berbanding yg lain utk terbang setinggi awn kebiru-biruan ini....ecececehhhh :P

tau x kt mane ni..jeng..jeng..jeng....ini adalah di atas bumbung dewan munsyi IPG KSAH ye..:) xdek halangan dan smpadan utk kami beramai2 naik ke atas dan merakamkan gambar kenangn...hehehe...takot gak nak naik ats ni....gayat...tngge die agak curam...tp tu sume atas dorongn rakan2 dan semangat yg tnggi...:)



dan ini.....suke sgt time ni...kami beramai2 naik ke ats tangki air IPG KSAH.. :)
cntik sgt view SP dr atas ni....klu kami xbrani nak naik,tak kan ade gamba ni di sni....dan xkan ade pngalaman utk saye naik ke ats ni....hehehhe :)


sayang korang sume..

jadi dalam hidup ni, jgn TAKOT utk mncube sesuatu perkara selagi ia tak memudaratkan diri kite sndiri...ambil semua tu sbg pngalaman utk kite....kerane pngalamn stiap org berbeza n hanye kite yg dapat merasainye... :)

pose ganti

hari ni saye GANTI pose.....heheh :)
amat tidak larat..
kerane....smalam hanye makan mee hoon goreng...
konon nak diet la kn kn kn....
tak bajet pon nak pose ari ni....
dah la tadi ade subjek PJ....
bnyak main2 and mmg penat sangat....
petang diabiskan dengan tido jek..huhuhu.....
slamat menyambut bulan ramadhan tak lama lagi..
yeayyhh!! xsabar nk balik bentonggg...
mama, abah.....rindu dume org!!!

Sunday, August 1, 2010

diary..

diary saye :) (2010)

D.I.A.R.Y... semua org tau ape tu diary kn.. :) sume org...emm xsume jugak la...em..sesetgh la kn yg ade diary..slalunye pmpuan yg ade...yela...nk tulis kenangn manis ke,pahit..sedih..heppy..sakit hati kat seseorg tu ke..benci kat die ke..mnympah ke kn...diary la tmpatnye...sume tertulis kt situ..laki kn jarang ade..yela...dorg ckp buang mse jek nk tulis2 ni..bnyak care leh wat utk luahkn prasaan..yela,lain org lain carenye...tetapi SAYE mnggunakan diary utk meluahkn ape je prasaan sye...sejak sye skolah mnengah lg...gune buku2 yg comel, wane wani..rse sonok sgt klu dpt tulis..pas tu ble ade mse terluang, bace blk..ade sedih bile trigt kisah2 dlu,..klakar,,snok...n xlupe pon stiap ape bnde yg terjadi beserta tarikh,hari dan mase.. :)

tp bile dh de blog ni bnyk luah kt blog la kn nk share ngn sume org pe sye rse..tp xsume...diary still jd tmpat luah prasaan..mmg la bahaye klu org trbace rhsie kite kn...tp pndai2 jage la.. :)
ok...sye nk bercerita ape slh stu bnde yg sye tulis dlm diary tu..



mengambil lesen moto dan kereta merupakan impian sye sejak abes spm lagi.....stiap tahun bile bermula tahun baru, .helaian 1st diary tu mesti tulis wishlistt....n sume dh berjaye buat mne tnde right tu.. :) alhamdulillah...n spnjang 3tahun ni ade satu wishlist yg xdpt2 lg... yg smiley :) ..dlm proses...hehhe..yg wish last tu bukan la nk kate sye ni jahat sgt....tp jd lebih bertimbang rse,bersopan sntun,lemah lmbut,lemah longlai n sgalenye la..hehhe :) emmm...wishlist yg ats skali tu mmg sejak sye reti bwak kete lg iatu pade usia 14tahun...hehhe...time tu abg ajar..bwak area1 taman jek..n mse form 3 dh start bwak kat bndar...huhu...merewang2 la bersame rkan2 kn..ke mne lg mau pergi kn kn kn..:P abah mmg sporting abes..tp bwak tu bringat jugak la kn..hehhe...SAYANG ABAHH.. :) smpai la skrg..n antare sye dan kwan2 yg lain, sye la yg xdek lg due2 lesen tu...org 1st yg reti bwak n org akhir yg amek lesen.. :( sedih kot...............tp diary la jadi tmpat ngadu2 tu (jeles,sedih,nk majuk,nk ngamok,nk sume laaaaaaaa)........


so insyaalah nk gak amek lesen moto dlu tahun ni...xkire......sye nk sgt skuter ni...helllpp...plzzz...xdek sape nk belikan utk sye ke?......... :'( kn best klu tibe2 bngun tido ade depan mate.. "ni hah, utk awk yana..., mama n abah belikan" waaaaaa...bestnyee..bestnye.....asyik brangn jek nk scoot ni......dpt ke stu hari nnti.. :'( sape nk belikannn... :( xpnh2 lgsung sye brangn nk moto...nk pape yg agak mahal la...time ni ntah la..xtau nape cm beria gile2 kot nk moto ni...npe ngn sye ni..help...tolonggggggggggggggggggggggg... ;'( nk nanges...tibe2 rse nk nanges sbb pon xdiketahui... :'(